Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Powiedz grypie „NIE!”. ACEROLA- naturalna witamina C w największej dawce!

Wiosna to okres zwiększonego ryzyka, jeśli chodzi o przeziębienie. Statystyczny Polak od dwóch do czterech razy w roku jest przeziębiony lub choruje na grypę. Każdy z nas zna to z własnego doświadczenia i chyba nikomu dobrze nie kojarzy się katar, kaszel, ból gardła i wysoka temperatura, które pojawiają się najczęściej w okresie jesienno-zimowym i wiosennym. Z pewnością przeziębienie ani grypa nie są nikomu potrzebne, ale czy da się ich uniknąć?

Czym jest przeziębienie?
Przeziębienie to choroba spowodowana przez wirusy, które atakują górne drogi oddechowe i błonę śluzową nosa. W wyniku jej podrażnienia pojawia się katar. Co ciekawe, wodnista wydzielina z nosa, którą powszechnie nazywamy katarem, pojawia się, kiedy organizm chce oczyścić nos z bakterii.

PA030068 Powiedz grypie „NIE!”.  ACEROLA- naturalna witamina C w największej dawce!

Skąd bierze się wiosenne osłabienie, przeziębienie i grypa?
Historię pt. „Jak „złapać” wirusa jesienią i na wiosnę?” można opisać krótko: głównymi winowajcami są wychłodzenie i przegrzanie organizmu. W okresie jesienno-zimowym i wiosennym temperatury za oknem są niskie, a przebywając wewnątrz budynków ogrzewamy się, a czasem nawet przegrzewamy. Taka różnica temperatur, czasem szybkie wychodzenie z budynku na zewnątrz i na odwrót, powodują, że organizm bardzo szybko zostaje zaatakowany przez wirusa.
Innym powodem pojawienia się choroby są otaczający nas ludzi. W większych grupach i skupiskach ludzi wirusy przenoszą się łatwo i szybko. Do tego należy dodać stres, przemęczenie, niewłaściwa dieta, brak ruchu i mała ilość czasu, spędzanego na świeżym powietrzu.

Jak walczyć z przeziębieniem?
Zamiast chorować można skutecznie wzmacniać organizm i nie dopuścić do zaatakowania go przez wirusa. Zaleca się picie naturalne, ziołowych herbat, np. malinowej, napojów z mleka i miodu.
Dużą rolę w zapobieganiu osłabieniu organizmu i infekcjom odgrywa witamina C. Gdzie jest jej najwięcej? Wbrew przypuszczeniom nie w cytrynie, ale w aceroli- owocu pochodzącym pierwotnie z półwyspu Jukatan, w potem rozpowszechnionemu przez szlaki handlowe na tereny Meksyku, Teksasu i na dalsze rejony Wysp Karaibskich i Ameryki Środkowej. Ile witaminy C zawiera acerola i czy rzeczywiście jest najlepszym suplementem diety, jaki możemy stosować?

PA030068 Powiedz grypie „NIE!”.  ACEROLA- naturalna witamina C w największej dawce!  ac1 Powiedz grypie „NIE!”.  ACEROLA- naturalna witamina C w największej dawce!

Acerola- największa dawka witaminy C
Acerola zawiera największe ilości kwasu L-askorbinowego, czyli naturalnej witaminy C, ze wszystkich owoców na ziemi. Średnio acerola zawiera ok. 1500 mg witaminy C (maksymalnie do 4000 mg) na 100 g świeżej masy, czyli ok. 30 razy więcej niż cytryna. Naturalna witamina C, pochodząca z aceroli jest łatwiej przyswajalna i lepiej wchłania się niż np. ta dostępna w aptekach w postaci tabletek.

Czym grozi niedobór witaminy C?
Bólem w stawach i mięśniach, zmniejszoną koncentracją, nastrojami depresyjnymi, problemami ze snem, utratą apetytu, osłabieniem organizmu i obniżoną odpornością, która powoduje, że szybciej chorujemy. Takie negatywne objawy, wynikające z niedoborów witaminy C są widoczne szczególnie w okresie jesienno-zimowym i wiosennym, kiedy najczęściej dopada nas przeziębienie i grypa. Dlatego w tym czasie powinniśmy dostarczać do organizmu naturalną witaminę C.

PA030068 Powiedz grypie „NIE!”.  ACEROLA- naturalna witamina C w największej dawce!  ac1 Powiedz grypie „NIE!”.  ACEROLA- naturalna witamina C w największej dawce!  PA030068-2 Powiedz grypie „NIE!”.  ACEROLA- naturalna witamina C w największej dawce!

Czy acerola jest bezpieczna w stosowaniu?
Tak, najlepszym potwierdzeniem jest fakt, że w Brazylii bardzo popularny jest sok z aceroli, stosowany jako uzupełnienie niedoboru witaminy C. Co ciekawe, podaje się go nie tylko dorosłym, ale też dzieciom, a nawet niemowlętom.

Czym grożą niedobory witaminy C?
Niedobory witaminy C są bardzo niebezpieczne dla organizmu. Powszechnie znana jest opowieść o marynarzach, którzy chorowali na szkorbut, z powodu niedostatecznej ilości witaminy C w produktach żywieniowych, które zabrali na statek.
Obecnie to głównie monotonna i nieurozmaicona dieta, ze zbyt mała ilością warzyw i owoców i spożywanie przetworzonej żywności powoduje niedobory witaminy C. Jest to tym bardziej groźne, że organizm ludzki nie magazynuje witaminy C i dlatego nie ma możliwości skorzystania z jej zapasów. Dlatego witamina C musi być dostarczana na bieżąco, zwłaszcza w okresach jej wzmożonego zapotrzebowania, czyli w jesieni, zimie i na wiosnę.

PA030068 Powiedz grypie „NIE!”.  ACEROLA- naturalna witamina C w największej dawce!  ac1 Powiedz grypie „NIE!”.  ACEROLA- naturalna witamina C w największej dawce!  PA030068-2 Powiedz grypie „NIE!”.  ACEROLA- naturalna witamina C w największej dawce!  PA030068-1 Powiedz grypie „NIE!”.  ACEROLA- naturalna witamina C w największej dawce!

Niewiele osób wie, że powszechnie stosowana cytryna zawiera bardzo małe ilości witaminy C w porównaniu do aceroli. Popularne suplementy diety na bazie aceroli- soki lub susz owocowy zawierają wszystkie, naturalnie występujące w roślinie substancje, odpowiedzialne za skuteczność aceroli. Bo kluczem do skuteczności aceroli nie jest wyizolowanie z niej witaminy C, ale podanie jej w połączeniu z resztą substancji, która występuje w aceroli, co gwarantuje dobre wchłanianie ich przez organizm.

Wyciąg z aceroli w postaci kapsułek znajdziecie w dobrym sklepie ze zdrową żywnością (sklep tutaj).

Porównajcie jej działanie z np. cytryną i sprawdźcie sami stan swojego zdrowia!

print