Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Pomysły na dania z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych, a równocześnie jedną z najstarszych kasz. Otrzymywana jest z nasion prosa. Ma charakter zasadotwórczy, dlatego powinniśmy ją spożywać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, aby nie dopuścić do zakwaszenia naszego organizmu.

Kasza jaglana zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka, ale jest też bogata w witaminy z grupy B i żelazo. Jest lekkostrawna i nie powoduje alergii.

zielone-1-4 Pomysły na dania z kaszy jaglanej

Jak poprawnie ugotować kaszę jaglaną? Gotujemy ją w proporcji: 1 szklanka kaszy do 2 szklanek wody. Powinniśmy ją wcześniej namoczyć, co sprawia, że pozbawiamy ją goryczki. Wypłukaną kaszę wrzucamy na wrzątek z dodatkiem łyżki soli himalajskiej i oleju rzepakowego. Po upływie około 15 minut, kiedy woda zacznie wsiąkać w kaszę, odłączamy kaszę od źródła ciepła i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

Jakie zdrowe pyszności możemy z niej wyczarować?

Kotlety mielone z kaszą jaglaną

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, oregano, papryka ostra, olej do smażenia

Ugotuj kaszę według powyższego przepisu, pokrój cebulę. Rozgrzej patelnię, rozpuść łyżkę masła i dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw papryką. Następnie do miski włóż mięso, kaszę oraz pozostałe składniki. Dopraw do smaku. Całość energicznie i dokładnie wymieszaj. Formuj małe kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju po obydwu stronach.

zielone-1-4 Pomysły na dania z kaszy jaglanej  zielone-1-3 Pomysły na dania z kaszy jaglanej

Zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 3 dużej jabłka
  • 1 łyżka rodzynek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • ½ laski wanilii
  • kilka posiekanych migdałów albo płatków migdałowych
  • ½ łyżki cukru kokosowego

Gotuj kaszę jak powyżej, z tym, że do garnka dodaj laskę wanilii. Obrane jabłka zetrzyj na tarce, dodaj żółtko, cukier kokosowy, cynamon i wymieszaj. Ubij piankę z białek i dodaj ją do wystudzonej kaszy, następnie rodzynki. Na wyłożoną papierem formę wyłóż kaszę, a następnie jabłka. Posyp zapiekankę migdałami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 25 minut.

 

print