Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Pasztet z zieloną soczewicą

222 Pasztet z zieloną soczewicą

Soczewica ma masę dobroczynnych składników dla naszego organizmu, a jej wartość odżywcza jest bardzo duża. Soczewica zawiera aż ok. 25% białka i tylko 1% tłuszczu. Ma ona działanie lecznicze, ponieważ zawiera fityniany, które zapobiegają powstaniu nowotworów i regulują poziom cholesterolu we krwi. Chronią też przed chorobami serca i udarem mózgu.
Soczewica jest bardzo wartościowym dodatkiem do zup i warzywnych dań. Można z niej przyrządzać kotlety, pasty do chleba lub zapiekać w formie pasztetu. Ugotowaną można używać na zimno jako składnik sałatki. Soczewica może być również ciekawym i smacznym farszem do pierogów, gołąbków, czy naleśników.

222 Pasztet z zieloną soczewicą  soczewica-zielona-luz_1-Copy Pasztet z zieloną soczewicą
 

Pasztet z zieloną soczewicą
Doskonale smakuje z takimi dodatkami jak ogórek kiszony, czy papryka.

222 Pasztet z zieloną soczewicą  soczewica-zielona-luz_1-Copy Pasztet z zieloną soczewicą  ChickPea-Loaf-Photo-Copy Pasztet z zieloną soczewicą

Składniki:
350 gram zielonej soczewicy
puszka ciecierzycy
4 jaja
1 cebula
4 ząbki czosnku
kilkanaście średnich pieczarek
1 łyżeczka roztartych ziaren kolendry
3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta chili
sól
bułka tarta
olej do smażenia
masło do natłuszczenia formy
zioła do posypania pasztetu (kolendra, majeranek, czubryca)

Przygotowanie:
Soczewicę opłucz w wodzie, a następnie gotuj do miękkości z łyżeczką soli. Po zagotowaniu odlej pierwszą wodę i zalać ponownie wrzątkiem.
Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż z dodatkiem soli.
Czosnek obierz, posiekaj w bardzo drobną kostkę lub przeciśnij przez praskę.
2 jaja ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę.
Po wystudzeniu soczewicy i pieczarek wszystkie składniki zmiksuj, razem z przyprawami na gładką masę.
Formę do pieczenia posmaruj masłem i obsyp najpierw przyprawami, a następnie bułką tartą.
Do przygotowanej formy wlej masę i posyp wierzch przyprawami.
Pasztet piecz w 180 stopniach przez około 50 minut.

Smacznego!

 

print