info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Pasta z ciecierzycy – przepisy na pasty do kanapek dla wegan!

Pasta z ciecierzycy to lubiany dodatek do kanapek, bogaty w cenne dla organizmu składniki. Potrawy z ciecierzycy szczególnie obfitują w ważne, zwłaszcza dla wegan, białko (ok. 24 %), którego jakość żywieniowa jest uznawana za najlepszą ze wszystkich roślin strączkowych. Cieciorka zawiera też spore ilości skrobi i jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz błonnika.

Ciecierzyca, nazywana również cieciorką, albo inaczej grochem włoskim wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Jej pierwsze uprawy na tamtych terenach pojawiły się już 6500 lat p.n.e. To stamtąd przywędrowała później do europejskich krajów znad Morza Śródziemnego. Dziś jest to także uznany, tradycyjny składnik kuchni indyjskiej i arabskiej.

Chociaż najpopularniejszą potrawą z cieciorki jest falafel, to również inne przepisy z ciecierzycy coraz częściej goszczą w menu i to nie jedynie zwolenników kuchni roślinnej. Obecnie sporym uznaniem cieszą się przepisy na pasty do kanapek na bazie roślin strączkowych.

Tradycyjna pasta z ciecierzycy znana jest pod nazwą hummus. Przyrządza się ją z dodatkiem cytryny, czosnku, sezamowej pasty tahini i oliwy. Jeżeli chcemy nadać mu bardziej wyrazistego smaku, warto dodać do niego ulubionych przypraw, ziół lub warzyw.

Pasta z cieciorki może być również przygotowana inaczej, niż w formie tradycyjnego hummusu. Polecamy wypróbować poniższy przepis!

ciecierzyca-dla-wegan Pasta z ciecierzycy – przepisy na pasty do kanapek dla wegan!

PASTA Z CIECIERZYCY – przepis

SKŁADNIKI:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/4 szklanki aquafaba plus 2 dodatkowe łyżki (aquafaba to sok z ciecierzycy z puszki)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (kupisz tutaj)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki pokrojonej marchwi
  • 1/2 szklanki pokrojonego selera
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku lub szczypiorku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • drobna sól himalajska i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Odcedź ciecierzycę tak, aby nie wylać wody – jeszcze się przyda 🙂 Marchewkę, selera i koperek (lub szczypiorek) umieść w misie blendera. Dodaj ciecierzycę i miksuj aż większe kawałki warzyw zaczną tworzyć jednolitą masę. Dolej wodę z puszki po ciecierzycy i zmiksuj całość, tak aby konsystencja przypominała pastę.

Pozostałe 2 łyżki aquafaba wymieszaj z octem, sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Kiedy zgęstnieje dodaj do pasty z ciecierzycy. Całość ponownie wymieszaj. Dodaj pestki dyni i przyprawy, zamieszaj aż składniki się połączą.

Taka pasta z ciecierzycy świetnie nadaje się do kanapki. Można podawac ją w towarzystwie świeżych ogórków, pomidorów i sałaty.

Polecamy także inne pasty na kanapki – sprawdź nasze pozostałe przepisy. Dużym zainteresowaniem wśród czytelników cieszy się pasta z czerwonej soczewicy.

Sprawdź opinie o naszym sklepie