Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Historia naleśników
Historia popularnych naleśników jest długa, bo naleśniki są obecne w każdej kulturze, a każdy kraj ma swoją odmianę ich przygotowywania.

Ciekawostką jest, że archeolodzy uważają naleśniki za pierwszy, przetworzony produkt zbożowy jedzony globalnie i powszechnie. Były one obecne w jadłospisie każdego kraju i tak jest do dziś. Normą jest ich okrągły kształt, forma cienkiego placka, pieczonego na płycie lub patelni. Cała reszta dodatków różni się, w zależności od kraju, do którego wybierzemy się na taki deser: dodawanie drożdży, zakwasu, proszku do pieczenia lub sody, słonych lub słodkich dodatków itd.

nalesniki Naleśniki inaczej, czyli pancakes.  U nas w wersji z olejem kokosowym :)

Klasyczne, cienkie naleśniki jada się m.in. w Polsce i we Francji. W krajach anglojęzycznych dominują puszyste, o nazwie pancakes. W Azji piecze się cienkie placki, czyli spring rollsy z ryżu. Nie można nie wspomnieć o innych przykładach: słowackiej palacinkce, niemieckiech Pfannkuchen, hiszpańskich filloas, czy japońskich okonomiyaki.

W tym artykule podajemy przepis na pancakes, czyli amerykańską wersję naleśników, w naszej wersji smażonych na oleju kokosowym.

Amerykańskie naleśniki smażone na oleju kokosowym 

Składniki na ciasto:
4 jajka
1 łyżka ksylitolu
Miąższ wanilii
40 g roztopionego masła
200 ml (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta sody
2 szczypty soli
Tłuszcz do smażenia – olej kokosowy

Składniki na sos:
1 serek homogenizowany waniliowy
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka cukru pudru

Żółtka utrzeć z ksylitolem i miąższem wanilii. Dodać roztopione masło. Utrzeć. Stopniowo wlewać mleko. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać szczyptę soli i ubite na pianę białka. Wszystkie składniki wymieszać.
Naleśniki smażyć na tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru.

Serek homogenizowany przełożyć do miseczki, dodać jogurt i cukier puder. Całość wymieszać.

Usmażone naleśniki ułożyć w stos. Podawać z sosem. Można dowolnie dekorować.

Smacznego!

A Ty w jakiej wersji jesz naleśniki? Jakie najbardziej lubisz? Podziel się opinią w komentarzu!