Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Orzechy pecan należą do jednego z mniej znanych rodzajów orzechów. Występują naturalnie w USA i Meksyku, są owocem drzewa o nazwie orzesznik jadalny. Skąd więc znalazły się w Europie? Otóż przywiezione zostały do Hiszpanii w czasie wypraw morskich na nowy kontynent. Stanowiły niegdyś składnik diety Indian, którzy nazywali je „orzechem trudnym do zgniecenia dłonią”. Obecnie funkcjonują również pod nazwą przeorzech, hikora i orzech hikorowy.

Orzechy pecan i zasób wartościowych składników

Wyglądem i smakiem przypominają rodzime orzechy włoskie, są delikatne i lekko słodkie, ale miększe. Podobnie jak wszystkie inne rodzaje orzechów należą do żywności dość kalorycznej. Z tego powodu nie można przesadzać z ilością ich jednorazowego spożycia. Niemniej jednak są na tyle zdrowe, że poleca się urozmaicić nimi dietę, gdyż dostarczają wielu makroelementów i witamin.

  • zawierają szereg witamin z grupy B, w tym B2, B3, B5, B6, ale najwięcej witaminy B1(wpływa korzystnie na układ nerwowy) oraz witaminę K
  • tłuszcze w nich obecne to w większości nienasycone kwasy tłuszczowe
  • są dobrym źródłem błonnika i białka
  • są bogate w liczne antyoksydanty, w tym witaminę E i C oraz polifenole
  • dostarczają organizmowi wapnia, cynku, żelaza, magnezu, miedzi, manganu, potasu oraz sodu, fosforu i selenu

Do czego wykorzystać orzechy pecan?

Ten rodzaj orzechów można wykorzystać w podobny sposób jak pozostałe. Doskonale sprawdzą się w roli składnika ciast, ciasteczek czy deserów lodowych. Prażone dobrze komponują się ze słonymi i pikantnymi przyprawami. Można jeść je również kandyzowane.

W przepisach, zwłaszcza kuchni amerykańskiej, można często spotkać pomysły na potrawy z dodatkiem pekanów. Dziś proponujemy wykonać pożywną sałatkę z kaszą jaglaną i orzechami.

pekany-w-kuchni Orzechy pecan i przepis na sałatkę orzechowo-jaglaną!

SAŁATKA Z ORZECHAMI PECAN

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 140 g orzechów pecan
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej czarnuszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • odrobina soli himalajskiej i pieprzu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy na sucho. Przelewamy zimną wodą i ją odlewamy. Następnie kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia.

Orzechy kroimy na połówki. Marchewkę i pietruszkę pobieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wszystko przekładamy do jednej miski, polewamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy przyprawami.