Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jakie zastosowanie w kuchni ma mąka orkiszowa? Porady + przepis na chałkę z mąki orkiszowej

Orkisz to jeden z najstarszych gatunków zboża. Jest to odmiana pszenicy, która była uprawiana już w czasach starożytnych przez Izraelitów i Rzymian, którzy uznawali orkisz za pokarm dający siłę. Jedli go m.in. gladiatorzy i zawodnicy, którzy brali udział w igrzyskach. W późniejszym czasie stosowano go, jako środek lecznicy, m.in. w zakonach. Uważano, że posiada właściwości rozgrzewające i natłuszczające. A jak jest dziś?

Obecnie orkisz wraca do łask, ponieważ coraz więcej mówi się o jego dobroczynnych właściwościach. Podczas gdy „zwykła” pszenica zawiera duże ilości glutenu i jest zanieczyszczona pestycydami i chemikaliami, orkisz jest zdrowszy, ponieważ jest zbierany z nienaruszoną łupiną, która chroni przed zanieczyszczeniami. Dopiero w trakcie mielenia ziarno zostaje oddzielone od łupiny.

Mąka orkiszowa- zdrowa i smaczna
Orkisz zawiera duże ilości lekkostrawnego białka, błonnik pokarmowy, istotny dla prawidłowej pracy układu trawiennego i dobrze przyswajalny gluten. Zawiera też kwasy nienasycone, w tym kwas linolenowy i witaminy: A, D, E i witaminy z grupy B, cynk, miedź, wapno, magnez, żelazo i fosfor.

Warto wypróbować mąkę orkiszową w swojej kuchni. Polecamy chałkę orkiszową z sezamem. Przepis poniżej.

maka-orkiszowa Jakie zastosowanie w kuchni ma mąka orkiszowa? Porady + przepis na chałkę z mąki orkiszowej

Chałka orkiszowa z sezamem

Składniki:
• 4 szklanki mąki orkiszowej (do kupienia tutaj)
• 4 żółtka
• 1 szklanka ciepłej wody
• 25 g świeżych drożdży
• 2 łyżki oleju
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżeczka soli
• Biało do posmarowania
• Dodatki: sezam, siemię lniane, mak, ziarna słonecznika

Wodę wlać do miski, dodać drożdże, cukier, łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać żółtka, olej. Roztrzepać widelcem. Dodać mąkę i sól. Wymieszać łyżką, a następnie wyrabiać.
Odstawić na ok. 60 minut. Po tym czasie znowu wyrabiać.
Ciasto podzielić na 2-4 części i każdą z nich wałkować na 3 kawałki. Z kawałków formować paski, które należy składać jak warkocz.
Gotowe chałki przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę, posmarować białkiem, posypać ulubionymi dodatkami.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni w nagrzanym wcześniej piekarniku.

Smacznego!

print

  • twilla1987

    Podoba mi się ten przepis 🙂 Mój syn (niespełna 4 lata) ma ostatnio fazę chałkową 😉 Na pewno wypróbuję 😀

  • Bogusław Roguski

    Mąka, jak każda mąka ma jedno zastosowanie – śmietnik.