Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Olejek lawendowy – poznaj kojące właściwości znane od wieków!

Olejek lawendowy – jak powstają naturalne olejki eteryczne?

Naturalne olejki eteryczne powstają poprzez destylację roślin aromatycznych. Wystawia się je na działanie pary lub tłuszczowej maceracji.

Korzystanie z dobrodziejstw roślin aromatycznych nie jest rzeczą nową – używano ich w medycynie już w starożytności. Wierzono wówczas w ich terapeutyczną moc. Olejki eteryczne powszechnie stosowane były w Egipcie, Indiach, Chinach i Grecji. Popularna aromaterapia do dziś cieszy się sporym zainteresowaniem medycyny naturalnej.

Olejek lawendowy – właściwości i wykorzystanie

Olejek lawendowy, jako składnik leczniczy, pozyskuje się z kwiatów lawendy wąskolistnej. W odróżnieniu od innych olejków eterycznych olejek z lawendy nie wymaga dodatkowego rozcieńczenia. Jest bezbarwną lub lekko żółtą cieczą o słodko-kwiatowym zapachu.

olej_lawendowy Olejek lawendowy – poznaj kojące właściwości znane od wieków!

Jakie korzyści płyną ze stosowania aromaterapii?

  • inhalacja lotnymi substancjami zawartymi w lawendzie wpływa korzystnie na ludzki układ limbiczny
  • lawenda to roślina, która często wchodzi w skład leków ułatwiających zasypianie, ponieważ zawiera linalol i octan linalolu (zmniejszają one napięcie i uczucie niepokoju, wywołując senność i obniżając aktywność układu nerwowego); olejku lawendowego używa się w aromaterapii
  • olejek lawendowy posiada właściwości rozgrzewające i dlatego stosuje się go zewnętrznie wraz z balsamami w celu złagodzenia bólów reumatycznych, a także jako dodatek do kąpieli i olejek do masażu relaksacyjnego
  • linalol, jako składnik olejku lawendowego działa rozkurczowo na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych, układu moczowego i pokarmowego
  • linalol i octan linalolu zawarte w olejku lawendowym mają działanie przeciwgrzybiczne
  • znajdujące się w olejku lawendowym terpeny przyspieszają gojenie się ran i pozytywnie wpływają na warstwę rogową naskórka, sprawiając że staje się ona bardziej przepuszczalna, a tym samym łatwiej wchłania kosmetyki
print

  • eteryczniepl

    Olejek lawendowy, to jeden z naszych ulubieńców 🙂 Bardzo wszechstronny i przyjemny u użyciu. Ważne jednak, żeby (jak każdy olejek eteryczny) był wyprodukowany z dobrej jakości surowców.