Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Olej ze słodkich migdałów – cud dla urody!

migdalowy-olej Olej ze słodkich migdałów – cud dla urody!

Olej migdałowy otrzymujemy dzięki wyciskaniu na zimno nasion drzewa migdałowego – migdałów, które zawierają od 40 do 55% tłuszczu. Jest to olej nieschnący, o bursztynowej barwie i lekkim, przyjemnym, migdałowym zapachu. Olej ze słodkich migdałów to jeden z najstarszych olejów znanych człowiekowi. Obecnie, również jest jednym z najczęściej wybieranych olejów kosmetycznych, który pomoże zadbać o piękną skórę, włosy i paznokcie, polecany zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

Skład i właściwości olejku migdałowego:

Zawarty jest w nim szereg substancji odżywczych: soli mineralnych, protein, witamin z grupy B, witamin A, D, E, a także duże ilości kwasów: oleinowego (60-70%), linolowego (20-30%),  palmitynowego (6-8%) oraz stearynowego (1-2%).

Już w starożytności był to najczęściej stosowany produkt do pielęgnacji niemowląt i dzieci – łagodzi on m.in. popieluszkowe zapalenie skóry. Aby nawilżyć i delikatnie natłuścić skórę dziecka, warto dodać kilka kropel olejku do kąpieli.

Dodatkowo, olej migdałowy chroni skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych – choćby takich, jak słońce, wiatr i mróz. Wzmacnia lipidową barierę ochronną skóry. Polecany jest szczególnie do cery wrażliwej, suchej i starzejącej się. Pomaga chronić skórę przed utratą wody i szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Olejek jest lekki, szybko się wchłania, dzięki czemu nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Z tego powodu jest wykorzystywany do masażu. Zapewnia wystarczający poślizg oraz wygładza i pielęgnuje.

Olejek ten może być doskonałą alternatywą dla produktów do demakijażu, ponieważ nie podrażnia skóry i jest delikatny, a dodatkowo rozpuszcza i dobrze usuwa makijaż (olejek rozgrzewamy w dłoniach i za pomocą wacików kosmetycznych zmywamy makijaż).

Regularnie stosowany pomoże odbudować łamliwe i zniszczone włosy. Nawilży je, odżywi i nada połysk. W celu wzmocnienia paznokci i zapobiegania rozdwojeniom i łamliwości należy wsmarować olejek w płytkę paznokcia.

Bogaty aromat i wykwintny smak olejku migdałowego przede wszystkim doceniają cukiernicy. To właśnie jemu zawdzięczamy pyszny smak marcepanu. Bardzo popularny w kuchni karaibskiej.

 

migdalowy-olej Olej ze słodkich migdałów – cud dla urody!  migdalowy Olej ze słodkich migdałów – cud dla urody!

print