Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Olej rycynowy używany był niegdyś, jako antidotum na przeróżne choroby. Czy jednak babcine specyfiki faktycznie mogą okazać się skuteczne w walce z jakimikolwiek dolegliwościami? Trudno ocenić, ale w kosmetyce są niezastąpione!

Olej rycynowy z założenia jest środkiem przeczyszczającym pomocnym w leczeniu zaparć. Jego dużą zaletą jest niska cena i pochodzenie roślinne. Wytwarza się go z rośliny o nazwie rącznik pospolity (inaczej kleszczowina pospolita, rycynus). Roślina ta jest trująca dla ludzkiego organizmu, a szkodliwe substancje znajdują się w znacznych ilościach w liściach, łodydze i nasionach. Rycyna w czystej postaci może okazać się śmiertelna dla człowieka.

Nasiona rącznika w procesie produkcji olejku poddawane są obróbce termicznej w bardzo wysokich temperaturach oraz przegotowaniu. To dzięki temu trucizna zawarta w nasionach rozkłada się i powstaje gęsty, bezbarwny lub słomkowożółty olejek.

Oprócz tego, że olej rycynowy jest środkiem farmakologicznym, posiada on ogromne walory kosmetyczne. Stosuję się go z powodzeniem w pielęgnacji włosów i skóry. Wchodzi też w skład wielu olejków do masażu, mydeł i przeróżnych kosmetyków.

olej_rycynowy Olej rycynowy – tradycyjny hit kosmetyczny?

Zastosowanie olejku rycynowego w kosmetyce:

Brwi i rzęsy
Olej rycynowy jest idealny, jako wcierka do brwi i rzęs. Po systematycznym stosowaniu kuracji uzyskamy dłuższe, grubsze i nieco ciemniejsze włoski. Zaleca się nakładanie kosmetyku na noc. Skład chemiczny olejku sprawia, że brwi i rzęsy stają się mniej łamliwe.

Włosy
Skoro olej rycynowy zadziała na nasze brwi i rzęsy, to czemu nie na resztę włosów? Stosowanie go w formie wcierki na skórę głowy pomoże wzmocnić włos, pobudzi krążenie krwi w mieszkach włosa, a tym samym zacznie stymulować wzrost nowych „baby hair”. Można też dodać do oleju rycynowego inny rodzaj olejku np. kokosowego i stworzyć własną, odżywczą miksturę.

Skóra
Oczyszczanie zanieczyszczonej skóry olejkiem brzmi jak paradoks, jednak metoda ta staje się ostatnio bardzo popularna w kosmetyce. OCM (Oil Cleansing Method), to oczyszczanie twarzy za pomocą naturalnych olejków. Olej rycynowy stanowi bazę do mieszanek na różne rodzaje cery. Powinien on stanowić ok. 10% mieszanki na suchą skórę, 20% na cerę mieszaną lub normalną i 30% mieszanki na cerę tłustą.

Dłonie i paznokcie
Skóra na dłoniach jest szczególnie podatna na działanie czynników zewnętrznych. Wtedy z pomocą przychodzi właśnie olejek rycynowy, który pomoże zregenerować skórę na dłoniach. Można wcierać go na noc lub moczyć w podgrzanym olejku.