Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Olej magnezowy zastosowanie, właściwości, działanie, gdzie kupić – sprawdź w artykule.

Olejek magnezowy to produkt kosmetyczny, który po nałożeniu na skórę i wchłonięciu w jej głąb, niesie wiele korzyści i daje przyjemne uczucie odprężenia. Ten naturalny preparat bywa nazywany oliwką magnezową, ponieważ jego konsystencja jest oleista, a po rozprowadzeniu na skórze pozostaje tłusty film. W rzeczywistości jednak w jego składzie nie ma żadnych olejków, ani tłuszczu.

Olejek magnezowy – czym jest?

Olejek magnezowy jest to 32% wodny roztwór soli magnezu (MgCl2). Roztwór magnezu aplikowany na skórę dostarcza łatwą drogą, omijającą układ pokarmowy, niezbędnej dawki cennego pierwiastka.

Magnez to jeden z bardziej potrzebnych pierwiastków, ponieważ pomaga prawidłowo funkcjonować niemal wszystkim układom ludzkiego organizmu. Jego niedobory objawiają się charakterystycznymi skurczami mięśni, zaburzoną pracą serca, problemami z układem nerwowym i wieloma innymi, przykrymi dolegliwościami. Więcej o funkcjach magnezu tutaj.

magnez-skora OLEJ MAGNEZOWY zastosowanie, właściwości kosmetyczne, cena. KONIEC Z PRZYKRYM ZAPACHEM!

Olej magnezowy – cena, gdzie kupić?

Standardowa cena oliwy magnezowej waha się między 40–50 zł. Jednak jeśli dobrze poszukamy możemy trafić na całkiem korzystną cenę  np. w tym sklepie.

Olejek magnezowy właściwości

Stosowanie oliwy magnezowej posiada mnóstwo zalet. Aplikowanie na skórę kosmetyku pozwala na przeniknięcie do organizmu sporych dawek magnezu, na którego niedobory bardzo często cierpimy. Poniżej praktyczne zastosowanie i cenne właściwości produktu.

  • Może być stosowany w celu zniwelowania przykrego zapachu stóp i pach. Na jego korzyść przemawia to, że jest całkiem nieszkodliwy, naturalny i dostarcza ważnych jonów magnezu. Jest wolny od toksycznych związków rakotwórczych dodawanych do drogeryjnych dezodorantów.
  • Utrzymuje świeżość przez cały dzień i nie zatyka gruczołów potowych.
  • Nie pozostawia śladów na ubraniu.
  • Jest bezzapachowy.
  • Działa antybakteryjnie tworząc niekorzystne środowisko dla drobnoustrojów.
  • Można używać go, jako środka na obolałe mięśnie i dodatku do zabiegów relaksacyjnych (np. kąpieli).
  • Nadaje się do stosowania, jako olejek do masażu.
  • Można przygotowywać z jego dodatkiem płukanki do moczenia nóg.
  • Pomaga dbać o skórę trądzikową, zwłaszcza w miejscach takich jak dekolt czy plecy.
olej-magnezowy OLEJ MAGNEZOWY zastosowanie, właściwości kosmetyczne, cena. KONIEC Z PRZYKRYM ZAPACHEM!

Olej magnezowy zastosowanie

Zaleca się, aby nie stosować olejku bezpośrednio na skórę pach po depilacji. U osób wrażliwych może wywołać przykre uczucie dyskomfortu lub swędzenia. Należy unikać kontaktu olejku z oczami i uszkodzoną skórą.


Also published on Medium.