Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Olej lniany, podobnie jak olej z nasion chia jest tłoczony na zimno (nierafinowany). Obydwa rodzaje poleca się stosować w kuchni na zimno, nie do smażenia, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje cenne właściwości.

Zalety olejów nierafinowanych

Oleje nierafinowane są bardziej wartościowe i to ich powinno się używać w kuchni. Posiadają wiele zalet, w tym naturalny kolor i aromat. Oleje wielonienasycone, do których należy olej lniany i z nasion chia, nie nadają się do smażenia. Kwasy tłuszczowe w nich zawarte są przeczulone na działanie wysokiej temperatury, dlatego oleje te należy stosować wyłącznie na zimno np. do sałatek.  O wysokiej jakości takiego oleju świadczyć będzie lekko mętna konsystencja i krótki termin przydatności do spożycia. Trzeba przechowywać je w lodówce, a przy zakupie wybierać te, które sprzedawane są w ciemnych butelkach (gwarantuje to zachowanie większości cennych właściwości i ochronę przed utlenieniem).

Olej lniany – dlaczego warto go stosować?

Olej lniany jest szczególnie wartościowy ze względu na obecność kwasów tłuszczowych, których organizm człowieka samodzielnie nie produkuje:

  • kwasy Omega-3 są niezbędne dla ludzkiego organizmu, ponieważ biorą udział w syntezie wielu hormonów;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe;
  • kwasy z grupy Omega biorą udział w transporcie lipidów (także cholesterolu) we krwi
  • biorą udział w syntezie substancji, które są odpowiedzialne za pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego

Oprócz kwasów tłuszczowych olej lniany jest źródłem witaminy E, dzięki której korzystnie wpływa na wygląd skóry, chroniąc ją przed oznakami starzenia i zwalczając wolne rodniki.

olej-lniany-i-olej-z-nasion-chia Olej lniany czy olej z nasion chia - sprawdź, który wybrać?

Do czego stosować olej lniany w kuchni?

  • do sałatek i surówek (na zimno)
  • do koktajlów
  • do pocierania pieczywa
  • jako substytut oliwy w potrawach
  • dodatek do zup
  • do kasz lub ziemniaków
  • do zdrowych koktajlów

Olej z nasion chia

Olej otrzymuje się z małych nasion szałwi hiszpańskiej. Jego zapach jest delikatny. Podobnie jak olej lniany zawiera bardzo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Oprócz tego w skład oleju z nasion chia wchodzą cenne dla zdrowia antyoksydanty, takie jak witamina E i flawonoidy. Ponadto jest bogaty w witaminy z grupy B i cynk, dzięki czemu korzystnie wpływa na stan skóry.

Stosowanie oleju z nasion chia w kuchni

  • dodatek do zup
  • do sałatek i surówek
  • do pocierania pieczywa
  • do dressingów

Zarówno olej z nasion chia, jak i olej lniany (do kupienia tutaj) znajdują zastosowanie w kosmetyce. Działają korzystnie na skórę i włosy.