Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Olej kokosowy to inaczej masło albo tłuszcz kokosowy. Należy do grupy olejów roślinnych i powstaje w wyniku tłoczenia miąższu orzechów palmy kokosowej. Jest uniwersalnym produktem w kuchni – można dodawać go do dań wytrawnych, mięsnych, rybnych, warzywnych oraz ciast, deserów, makaronów i ryżu. świetnie uzupełni smaki dań wegańskich i wegetariańskich. Urzeka przyjemnym, delikatnym, kokosowym zapachem…Wypróbuj przepis z dodatkiem oleju kokosowego – zrób obiad albo deser!

Ciasteczka z olejem kokosowym

Składniki:

  • 100 g bio oleju kokosowego ViVio
  • 1/2szklanki ksylitolu ViVio
  • 1/2 szklanki BIO mąki orkiszowej typ 700 ViVio
  • 11/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki rodzynek ViVio
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej ViVio

Przygotowanie:

Olej kokosowy ucieramy z ksylitolem, następnie dodajemy spęczniałe w wodzie siemię lniane i miksujemy na gładką masę. Dosypujemy mąkę, cynamon, imbir, sól i sodę, całość miksujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane oraz rodzynki. Zagniatamy ciasto, formując z niego kulę. Odstawiamy całość do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i z ciasta formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut.

olej_kokosowy Olej kokosowy w 3 kulinarnych odsłonach – sprawdź przepis!

Zupa marchewkowa z olejem kokosowym

Składniki:

  • 2 kg marchewek
  • 2 cebule
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki BIO oleju kokosowego ViVio
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • garść świeżej kolendry
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozgrzewamy w garnku, wsypujemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Następnie wlewamy bulion i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy pokrojoną marchew, imbir i gałkę muszkatołową. Gotujemy przez około pół godziny do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładki krem. Tuż przed podaniem przyprawiamy gałązkami świeżej kolendry.

Sos do warzyw z kokosowym akcentem

Składniki:

  • 3 łyżki BIO oleju kokosowego ViVio
  • 5 łyżek mąki kokosowej ViVio
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta soli do smaku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Olej kokosowy roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę kokosową i mieszamy. Następnie wlewamy bulion warzywny. Całość gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wrzenia. Ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na samym końcu dodajemy olej sezamowy i szczyptę soli. Sos nadaje się do gotowanych na parze warzyw np. kalafiora lub brokułów.

Produkty potrzebne do przygotowania powyższych dań dostępne są w sklepie.

(przepisy inspirowane: 10 przepisów na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni, Dzieci są ważne)