Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jakie jest ich znaczenie i gdzie powinniśmy ich szukać? W poniższym artykule przedstawimy Ci najważniejsze informacje na temat norm żywienia. Zwrócimy również uwagę na istotne zastosowania oraz podpowiemy, jak z nich korzystać.

Normy żywienia zostały opracowane w celu określenia ogólnych standardów dotyczących ilości przyjmowanej energii oraz składników odżywczych w ciągu doby. Dzienne zapotrzebowanie, oszacowane w oficjalnych normach żywienia, opracowanych przez Polski Instytut Żywienia i Żywności, uwzględnia zarówno płeć, masę ciała, wiek oraz aktywność fizyczną jednostki. Dzięki temu możliwe staje się ustalenie dokładnego zapotrzebowania kalorycznego dla każdego człowieka. Najnowsza i aktualnie obowiązująca wersja norm żywienia opracowana została w 2017 roku.

INFOGRAF_ok Normy żywienia – czym są i dlaczego warto je znać?

Normy żywienia – rola i znaczenie

Normy żywienia zajmują niezwykle ważne miejsce w dziedzinie nauk o żywieniu człowieka. Stanowią one nie tylko esencję jej dorobku, ale również punkt wyjścia do rozpoczęcia nowych badań, które mają na celu rozszerzanie naszej wiedzy oraz świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania.

Normy żywienia są jasnym i skondensowanym zbiorem najważniejszych zasad, które mają za zadanie ułatwić nam dobór zbilansowanej diety, posiadającej ogromne znaczenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale również ogólnego samopoczucia. W najnowszych normach znajdziemy między innymi oszacowanie niezbędnej ilość kalorii oraz składników odżywczych przeznaczonych dla określonych grup społecznych, które różnią się między sobą zarówno wiekiem, jak i preferowanym stylem życia.

Ważną informację stanowi fakt, iż przestrzeganie zasad określonych w normach żywienia, jest w stanie zmniejszyć ryzyko występowania określonych chorób przewlekłych (np. tych związanych z układem sercowo-naczyniowym), zwiększyć wydolność naszego organizmu, a także wyeliminować prawdopodobieństwo wystąpienia w naszym życiu chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca typu II, otyłość, a nawet depresja.

Normy żywienia – zastosowanie w praktyce

Dzięki dokładnie oszacowanym normom żywienia, możliwe staje się:

  • Ustalenie dokładnego jadłospisu i zaplanowanie zrównoważonych posiłków dla całej rodziny;
  • Ocenienie stanu odżywiania, zarówno jednostki, jak i różnych grup społecznych na terenie całego kraju;
  • Ocenienie jakości produktów spożywanych w naszej codziennej diecie;
  • Opracowanie wysokiej jakości produktów, których zadaniem jest dostarczenie jak największej ilości składników odżywczych, niezbędnych do codziennego funkcjonowania;
  • Opracowanie specyficznych produktów, dostarczających do organizmu niezbędny zestaw składników odżywczych, stosowanych w przebiegu określonych zaburzeń wymagających niestandardowych metod odżywiania (w tym żywienia pozajelitowego);
  • Opracowanie dokładnych i atrakcyjnych programów dotyczących edukacji żywienia w różnych grupach wiekowych.

Normy żywienia – co możemy w nich znaleźć?

W najnowszych normach żywienia, opracowanych przez Polski Instytut Żywności i Żywienia, znajdziemy między innymi:

  • Metody określania wydatku energetycznego oraz czynniki na niego wpływające;
  • Normy zapotrzebowania energetycznego dla określonych grup wiekowych;
  • Źródła energii w pożywieniu;
  • Określenie funkcji białek w organizmie człowieka i ich dzienne zapotrzebowanie;
  • Konsekwencje niedoboru białka oraz jego źródła;
  • Zapotrzebowanie oraz źródła spożywcze tłuszczów;
  • Znaczenie tłuszczu w naszej codziennej diecie, wraz z wyszczególnionymi konsekwencjami ich nadmiaru oraz niedoboru;
  • Zapotrzebowanie oraz normy spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 w naszej codziennej diecie;
  • Informacje na temat roli cholesterolu oraz niebezpieczeństw płynących z jego nadmiaru;
  • Wyszczególnienie wszystkich funkcji węglowodanów w organizmie człowieka, wraz z wytycznymi dotyczącymi ich dziennego spożycia;
  • Najważniejsze wiadomości na temat błonnika pokarmowego;
  • Informacje na temat witamin oraz składników mineralnych w codziennej diecie; oraz
  • Szczegółowe zalecenia dotyczące codziennej aktywności fizycznej.

Normy żywienia – gdzie powinniśmy ich szukać?

Szczegółowe opracowanie Norm Żywienia bez trudu można znaleźć na oficjalnej stronie Instytutu Żywności i Żywienia.