Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl
szarlotka-12345 Niepieczona szarlotka z kruszonką

Puszysta, delikatna i wilgotna szarlotka. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? ViVio poleca przepis, a większość produktów znajdziesz w naszym sklepie „Coś dla zdrowia”. Smacznego! 🙂

Składniki:

Spód:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • ½ szklanki posiekanych suszonych daktyli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki olej kokosowego Virgin

Nadzienie:

  • 5 dużych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki miodu

Wierzch:

 

Wykonanie:

  1. Szatkownicą pokrój jabłka na cienkie plastry i na 30 minut włóż je do miski z sokiem z cytryny, żurawiną, cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem i miodem. Jeśli nie masz szatkownicy, możliwie jak najcieniej pokrój jabłka.
  2. Aby wykonać spód, włóż do malaksera: orzechy, daktyle, wanilię i cynamon. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji okruchów. Pokryj naczynie żaroodporne o wymiarach 23×33 cm cienką warstwą oleju kokosowego, po czym wciskaj w nie kawałki spodu. Wstaw na 20 minut do zamrażalnika. Odsącz jabłka i połóż na spodzie ciasta.
  3. W celu przygotowania wierzchu, włóż do malaksera orzechy nerkowca, laskowe, komosę i żurawinę i zmiksuj an drobno. Rozprowadź te składniki po jabłkach.