Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Nasiona chia to produkt, który już od pewnego czasu króluje na rynku zdrowej żywności. Pochodzą z centralnej doliny Meksyku oraz północnej Gwatemali. Za produkt spożywczy uznane zostały w 2009 r. przez UE. Dziś nie ma wątpliwości, że posiadają szereg właściwości o korzystnym działaniu na ludzki organizm. Zacznijmy od początku…

Nasion chia – historia

Tak naprawdę historia nasion chia rozpoczęła się 2500 r. p.n.e., choć powszechną uprawą szałwi hiszpańskiej zajęli się Aztekowie, którzy dobierali pożywienie mające zapewnić im siłę i energię do walki. Obok fasoli i kukurydzy to właśnie te małe nasionka stanowiły podstawę ich wyżywienia. Mało tego, Aztecy poznali antybakteryjne działanie nasion szałwi hiszpańskiej i wypełniali nimi rany w celu ochrony przed infekcjami. Moc nasion chia urosła wówczas do takiej rangi, że Hiszpanie chcący zniszczyć tę ogromną, indiańską cywilizację, palili całe połacie pól uprawnych tej niezwykłej rośliny.

Chia swój renesans zaczęła przeżywać w latach 60. XX, szybko trafiając na półki sklepów ze zdrową żywnością. 20 lat później swoje badania nad tym produktem rozpoczął bromatolog dr Al Bushway na Uniwersytecie w Main. Dziś świadomość na temat nasion chia i płynących z ich spożycia korzyści jest już znacznie większa.

Dieta Aztecka i jej zalety

Pokarmy, które spożywały niegdyś indiańskie plemiona np. Azteków uznaje się dziś za jedne ze zdrowszych, jakie spotykamy na naszej planecie. Wśród nich znajdują się między innymi: kukurydza, fasola, ryby, warzywa, owoce, amarantus, quinoa, kasza bulgur i nasiona chia. Urozmaicając dziś nimi swoją dietę mamy szansę wyeliminować dużą część węglowodanów, cukru i tłuszczu z codziennego jadłospisu. Równocześnie pokarmy diety azteckiej są sycące, bogate w składniki odżywcze, a odpowiednio przygotowane zachwycają niepowtarzalnym smakiem.

nasiona-chia-w-diecie-azteckiej Nasiona chia przepisy i pomysły na ich wykorzystanie!

Co tkwi w chia – imponujący skład produktu?

W wielu publikacjach przyjęło się, że nasiona chia zawierają:

  • 8 razy więcej kwasów omega-3, niż hodowlany łosoś atlantycki, czyli więcej niż jakikolwiek inny rodzaj zdrowej żywności,
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko,
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby,
  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły,
  • 4 razy więcej selenu niż len.

[dane zaczerpnięte z publikacji Dieta Aztecka. Odchudzająca moc cudownych nasion chia]

Warto przyjrzeć się bliżej obecności w nasionach chia wysokiej zawartości kwasu α-linolenowego (ok. 64 g w 100 g produktu) przy równoczesnej niskiej zawartości kwasu linolowego (omega-6). Pierwszy z wymienionych jest roślinnym źródłem omega-3, na którego deficyty cierpi mnóstwo osób. Dostarczenie odpowiednich ilości kwasów omega-3 znajdujących się w nasionach chia zdecydowanie korzystnie oddziałuje na zdrowie. Spośród wszystkich funkcji, jakie pełnią te tłuszcze warto wspomnieć, że przyczyniają się one do obniżenia stężenia trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego. Oprócz tego posiadają właściwości przeciwzapalne, ochronne względem serca i wątroby,  hipoglikemizujące i profilaktyczne względem wielu innych dolegliwości.

Chia to również bogactwo składników o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i przeciwzakrzepowym, takich jak: chlorogenowy i kofeinowy oraz flawonoidy. Tym produktem warto również zainteresować się z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość błonnika pokarmowego, która wynosi 40g/100 g nasion chia.

Dietetycy polecają sięgać po nasiona chia także ze względu na wysoką ilość białka, które stanowi w tym produkcie 15–25%.

Niezwykłe właściwości nasion chia

Dieta sportowców

Na możliwość wykorzystania nasion chia w diecie sportowców (biegaczy) po raz pierwszy zwrócił uwagę Christopher McDougall w swojej publikacji Born to run (Urodzeni biegacze). Właściwość tę poznali Aztekowie już dawno. Przemierzali oni ogromne odległości, biegnąc bez przerwy i opierając się właśnie na spożywaniu energetycznych nasion chia.

W czym nasiona chia pomagają sportowcom? Otóż z uwagi na niski IG i zawartość antyoksydantów wykazuje działanie przeciwzapalne, a więc łagodzi stany zapalne, z jakimi często zmagają się osoby podejmujące aktywność fizyczną, w tym zawodowi biegacze. Z drugiej strony ze względu na właściwości hydrofilowe nasiona chia potrafią zaabsorbować wodę nawet w proporcji 12:1. W efekcie organizm pozostaje na dłużej nawilżony i nawodniony. Dobrze nawodniony organizm łatwiej się regeneruje np. po wyczerpującym treningu. Spora ilość minerałów, jakich dostarczają nam nasiona chia uzupełnia braki soli utraconych wraz z potem w czasie wysiłki fizycznego.

Dla wegan i wegetarian

Nasionka szałwi hiszpańskiej dostarczają aż 91 ze 100 aminokwasów, dzięki temu są doskonałym źródłem białka w diecie osób nie spożywających mięsa. To doskonały zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego.

Uzupełnienie diety bezglutenowej

Warto zwrócić uwagę, że jest to produkt bezglutenowy, dlatego z powodzeniem mogą włączyć go do swojej diety osoby z chorobą trzewną (celiakią) i innymi nietolerancjami pokarmowymi, w których wskazana jest dieta wykluczająca gluten.

Uczucie sytości dla osób na diecie odchudzającej

Istnieje wiele doniesień na temat tego, jakoby nasiona chia miały pomagać schudnąć. Czy tak jest naprawdę?

W przewodzie pokarmowym po zjedzeniu nasion chia wytwarza się specyficzny żel, zapewniający jednocześnie uczucie sytości. Dzięki temu czujemy się najedzeni i nie musimy sięgać po nadprogramowe posiłki. To z tego powodu dietetycy polecają nasiona chia jako uzupełnienie diety osób odchudzających się, a także z zaburzoną gospodarką węglowodanową, ponieważ są zdolne do pektynizacji. Żel ulokowany w układzie pokarmowym opóźnia proces trawienia węglowodanów. Ponadto błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn.

Podsumowując, nasiona szałwi hiszpańskiej to zdrowa żywność, która dostarcza ogromnej ilości składników odżywczych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych m.in. w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, czy stanów lękowych u osób starszych, antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz niezbędnych witamin i minerałów.

Mocne kości, włosy i paznokcie

Nasiona chia to cały kompleks pierwiastków, które zapewniają organizmowi dobrą kondycję. W 100 g nasion chia jest obecne aż 631 mg wapnia, czyli pierwiastka kluczowego dla wzmocnienia kości. Oprócz zawierają fosfor i magnez, które również wzmacniają ich strukturę. Są źródłem cynku i żelaza, które poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry.

Jak spożywać nasiona chia – zastosowanie?

Dzięki szałwi hiszpańskiej otrzymujemy produkt, który bez problemów można włączyć do diety. Przygotowanie nasion chia nie wymaga dużych zasobów czasu, w smaku są neutralne, to też da się je wykorzystać na różnoraki sposób w kuchni. Nasiona chia dostaniemy w większości sprawdzonych sklepów ze zdrową żywnością (np. tutaj). Dobrze, jeśli tuż przed podaniem zmielimy je w młynku do kawy. Najlepszy efekt uzyskamy jeśli spożyjemy je przed wcześniejszym namoczeniem. To idealny dodatek do dietetycznych owocowo-warzywnych koktajli i smoothies. W zasadzie nie ma ograniczeń co do możliwości łączenia nasion chia z przeróżnymi produktami. Nadają się one jako składnik sałatek, jogurtów i deserów, a także dodatek do zup czy chlebów.

Obejrzyj film i zobacz, jak zrobić pudding z nasionami chia :

 Nasiona chia przepisy i wskazówki, gdzie można znaleźć więcej inspiracji z ich zastosowaniem.

1. Koktajl z nasionami chia –  mleczny, gęsty, słodki i sycący

Składniki:

  • 300 ml mleka roślinnego (np. migdałowe)
  • 100 g jagód
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżki miodu

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i całość miksuj, aż powstanie jednolity koktajl.

2. Dżem owocowy z nasionami chia

Składniki:

  • 250g truskawek (opcjonalnie: malin, borówek, jagód lub porzeczek)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki wody

Sposób wykonania:

Szałwię hiszpańską wymieszaj z letnią wodą i odstaw na 10-20 minut. Kiedy nasiona wchłoną wodę, dodaj umyte i osuszone owoce oraz syrop z agawy, a następnie zmiksuj blenderem. Całość przełóż do słoiczka. Taki dżem możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

3. Owsianka z nasionami chia

Składniki:

  • 100g płatków orkiszowych
  • 100ml mleka krowiego lub roślinnego (np. kokosowe)
  • bananpocięty w plastry
  • łyżka nasion chia
  • łyżka jagód
  • szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Płatki zalej mlekiem i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj plasterki banana, jagody i nasiona chia. Posyp cynamonem.

4. Słodki pudding z nasionami chia

Składniki:

  • mała puszka (200ml) mleczka kokosowego
  • 50 ml  dowolnego mleka roślinnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina świeżo startej wanilii
  • owoce/bakalie do udekorowania puddingu

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj intensywnie trzepaczką. Przelej do przygotowanych szklanek albo słoiczków i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie pudding udekoruj świeżymi owocami, orzechami, płatkami migdałowymi lub innymi nasionami.

Smacznego!

wykorzystanie-nasion-chia-w-kuchni Nasiona chia przepisy i pomysły na ich wykorzystanie!

Źródła:

  • Bob Arnot, Dieta Aztecka. Odchudzająca moc cudownych nasion chia, Białystok 2013
  • Christopher McDougall, Born to run, 2010
  • Kargulewicz, E. Swora-Cwynar i inni, ZIARNA CHIA JAKO WARTOŚCIOWY PRODUKT RACJONALNEJ DIETY – ZASTOSOWANIE W PROFILAKTYCE CHORÓB METABOLICZNYCH, Pielęgniarstwo Polskie NR 1 (59) 2016
  • Nowak, S. Majsterek i inni, Rola nasion szałwii hiszpańskiej (chia) w żywieniu pacjentów geriatrycznych, Bydgoszcz 2016


Also published on Medium.

  • Myślę, że to fajny pomysł na ich wykorzystanie.

  • ZDROWA

    JA STOSUJE OD DAWNA I JESTEM ZACHWYCONA NASIONAMI CHIA, WAŻNE JEST TYLKO ABY KUPOWAĆ TE DOBREJ JAKOŚCI, EKOLOGICZNE NP. http://www.cosdlazdrowia.pl/product/search?s=nasiona+chia

  • Zrobiłam pudding z chia i muszę powiedzieć, że osobiście mi nie smakowało. Lecz szałwia hiszpańska ma naprawdę duży potencjał.