Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Nasiona chia, czyli zdrowy dodatek do pieczywa. Wypróbuj 3 przepisy na chleb z dodatkiem szałwi hiszpańskiej!

Nasiona chia, oprócz tego, że świetnie komponują się w przeróżnych deserach, sprawdzą się również, jako dodatek do pieczywa. Są źródłem błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz białka. Ich ogromną zaletą jest to, że można z łatwością włączyć je do diety. Są uniwersalnym produktem w kuchni, bez wyraźnie określonego smaku, dlatego można łączyć je m.in. z warzywami, ryżem, jogurtami i sosami. Ze względu na swą wartość odżywczą zaliczane są do kategorii superfoods.

Czy wiesz, że…?

– słowo „chia” oznacza z języka nahuat tyle co „oleisty” lub „silny”
– dla dawnych ludów amerykańskich służyły, jako waluta i były składane w ofierze bogom
– w cywilizacji Azteków i Majów wierzono, że 1 łyżka nasion chia jest w stanie utrzymać przy życiu walczącego mężczyznę przez 1 dzień
– nasiona chia zyskały światową popularność dopiero w XXI w., choć znane były starożytnym już dawno temu

Przepisy na chleb z nasionami chia

PRZEPIS 1.

Składniki: (forma 23x11cm)

250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka nasion chia i babki płesznik
2 łyżki płatków owsianych
1 szklanka letniej wody

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, płatki owsiane, nasiona chia i babkę płesznik. Na środku umieszczamy pokruszone drożdże, cukier i zalewamy całość ciepłą wodą. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min pod przykryciem. Po upływie tego czasu mieszamy wszystko, po czym znów odstawiamy na 30 min. Po raz kolejny mieszamy i przekładamy ciasto do formy, wysmarowanej wcześniej masłem i bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

chleb Nasiona chia, czyli zdrowy dodatek do pieczywa. Wypróbuj 3 przepisy na chleb z dodatkiem szałwi hiszpańskiej!

PRZEPIS 2.

Składniki:
3 łyżki nasion chia
1 łyżka mielonego ostropestu
1 szklanka mleka (3,2 %)
1/2 szklanki ciepłej wody
500 g mąki pszennej (typ 500)
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju rzepakoweg

Przygotowanie:
Nasiona chia zalewamy mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na godzinę i ponownie mieszamy, a następnie wstawiamy naczynie pod przykryciem do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień wyjmujemy naczynie i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Drożdże mieszamy z cukrem, aż uzyskają płynną konsystencję.

Przekładamy powstały budyń z nasion chia, dodajemy sól, wodę oraz ostropest. Całość mieszamy.

Do miski ze wszystkimi składnikami wsypujemy mąkę i lekko mieszamy, a następnie wlewamy olej i wyrabiamy ciasto. Prószymy je mąką i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie wyrabiamy ciasto i kilka razy rozciągamy i składamy.

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Pruszymy ciasto mąklą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawiając na dno naczynie z wodą.
Gdy się zagrzeje wstawić formę do piekarnika i piec chleb 25 minut, a potem kolejne 25 w temperaturze 180 stopni.

chleb Nasiona chia, czyli zdrowy dodatek do pieczywa. Wypróbuj 3 przepisy na chleb z dodatkiem szałwi hiszpańskiej!  chia-1 Nasiona chia, czyli zdrowy dodatek do pieczywa. Wypróbuj 3 przepisy na chleb z dodatkiem szałwi hiszpańskiej!

PRZEPIS 3.

Składniki:
2 łyżki nasion chia
1/2 szklanki wody
2 i 1/2 łyżeczki drożdży
1i 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej
3 łyżki oliwy
2 łyżki syropu z agawy
1 szklanka mąki arrowroot
1 szklanka mąki z prosa
1/2 szklanki mąki z quinoa
1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu
1/2 szklanki mąki z tapioki
1/3 szklanki siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Nasiona chia zalewamy wodą i odstawiamy na 15 min. W misce łączymy drożdże z wodą, olejem i syropem z agawy.
W osobnym naczyniu mieszamy mąki siemię i sól. Kiedy drożdże zaczynają już pracować dodajemy suche składniki. Za pomocą miksera ucieramy ciasto, pod koniec dodając nasiona chia z wodą. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Przekładamy ciasto do formy.
Po wstawieniu ciasta temperaturę zmniejszamy do 175. Po pieczeniu ciasta przez 1 godzinę i ok. 20 min, ponownie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20 min.

print