Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Naleśniki gryczane to sposób na śniadanie lub kolację. Są pożywne i zdrowe i można je zjeść przed wyjściem do szkoły, pracy lub podać gościom. Z pewnością będzie im smakować. Danie ładnie prezentuje się na talerzu.


Naleśniki z mąki gryczanej to sposób na pyszne śniadanie albo kolację. Mają bardziej intensywny smak niż tradycyjne naleśniki z mąki pszennej.
nalesniki_gryczane_przepis Naleśniki gryczane. Sposób na śniadanie lub kolację!

Naleśniki gryczane

Składniki:
Na ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej (można pomieszać z mąką kokosową w proporcji 4:1)
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
olej do smażenia
sól do smaku

Na nadzienie:
10 dag żółtego sera
4 jajka
1/2 pęczki natki pietruszki
kilka liści sałaty
pieprz do smaku

Połączyć mąkę gryczaną z jajkami, mlekiem, wodą mineralną i szczyptą soli. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto i odstawić na 30 minut.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatę i natkę opłukać, odłożyć gałązkę natki, resztę posiekać. Ciasto wymieszać. Usmażyć na oleju naleśniki.
Jajka usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Naleśniki posypać żółtym serem, nałożyć sadzone jajko i złożyć, tworząc kopertę. Położyć na talerzu wyścielonym liśćmi sałaty, posypać natką pietruszki i ozdobić jej listkami.

Smacznego!