Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Na czym polega przewaga soli himalajskiej nad solą kuchenną?

himalayan-mountains-640px-Copy Na czym polega przewaga soli himalajskiej nad solą kuchenną?

Każdy chyba słyszał o tym, że nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla organizmu. Jednak faktem jest także, że czysta, naturalna sól jest składnikiem niezbędnym do życia. Warto wiedzieć, że poszczególne rodzaje soli znacznie się od siebie różnią i mają różny wpływ na organizm.

Szkodliwość soli kuchennej polega na tym, że w 98 proc. składa się ona z chlorku sodu a proces jej produkcji czyli oczyszczania i późniejszego suszenia przebiega w bardzo wysokich temperaturach (około 650 stopni), co powoduje niszczenie jej naturalnych struktur chemicznych. Taka sól staje się jałowa i praktycznie bezwartościowa dla naszego organizmu.

Nie musimy jednak całkowicie rezygnować ze spożywania soli. Dużo zdrowszą alternatywą dla powszechnie stosowanej soli kuchennej jest sól himalajska. Pochodzi ona z rejonów Gór Himalajskich w Pakistanie i wydobywana jest na na obszarze dawnego oceanu, który wysechł miliony lat temu.

himalayan-mountains-640px-Copy Na czym polega przewaga soli himalajskiej nad solą kuchenną?  sol-himalajska-dr-luz1-s-Copy Na czym polega przewaga soli himalajskiej nad solą kuchenną?

Na czym polega wyższość soli himalajskiej nad solą kuchenną?

  • Dzięki temu, że pochodzi z nieskażonych rejonów dawnego oceanu, i nie jest w żaden sposób przetwarzana chemicznie, sól himalajska jest wolna od wszelkichg zanieczyszczeń
  • Oprócz chlorku chodu zawiera także ponad 80 innych składników mineralnych niezbędnych dla zdrowego rozwoju organizmu, a także pierwiastki śladowe.
  • Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej oraz estetyce. Jest składnikiem płynów do pielęgnacji skóry i soli do kąpieli. Kąpiel w roztworze z soli himalajskiej jest polecana osobom, cier zmagającym się z reumatyzmem, chorobą stawów, infekcjami, czy alergiami skórnymi. Soli himalajskiej używa się również do przeprowadzania inhalacji oraz oczyszczania układu oddechowego.
  • Sól himalajska zawiera jod, magnez, cynk, żelazo i wapń – pięć ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków. Spożywana w rozsądnych ilościach jako przyprawa, bądź dodawana wody pitej w ciągu dnia, pomoże w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczy niezbędnych substancji mineralnych do organizmu.
himalayan-mountains-640px-Copy Na czym polega przewaga soli himalajskiej nad solą kuchenną?  sol-himalajska-dr-luz1-s-Copy Na czym polega przewaga soli himalajskiej nad solą kuchenną?  sol-zestaw-680x510-Copy Na czym polega przewaga soli himalajskiej nad solą kuchenną?

 

 

print