Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Morwa biała to roślina, która może osiągnąć nawet do 15m wysokości. Owoce morwy białej wykorzystywane są w medycynie ludowej jako środek pobudzające laktację, moczopędny i przeciwgorączkowy. Liście morwy białej polecane są zwłaszcza diabetykom, ponieważ ograniczają wchłanianie cukrów przez organizm oraz regulują ich poziom we krwi. Można ją stosować wspomagająco przy leczeniu cukrzycy typu 2.

morwa-ramka Morwa biała

Morwa biała to liściaste drzewo, którego owoce z wyglądu przypominają jeżyny. Zależnie od odmiany mogą mieć kolor: biały, różowy, czerwony lub czarny. Ojczyzną morwy białej są Chiny, jednak gdy odkryto jej właściwości zaczęto uprawiać ją również w wielu innych rejonach świata. W Europie pojawiła się już w XI wieku.

Owoce morwy białej są przede wszystkim lubiane przez dzieci, ponieważ posiadają słodki, a nawet lekko mdły smak. Suszone owoce stanowią pożywienie, które mają na celu regenerację organizmu oraz zwiększenie sił. Owoce morwy białej zawierają duże ilości cukrów prostych, takich jak: glukoza, maltoza, fruktoza i sacharoza. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów mieszkańcy Azji produkują z nich mąkę i dodają do wielu potraw.

Liście morwy białej zawierają flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu skutecznie likwidują wolne rodniki z organizmu i zapobiegają powikłaniom cukrzycy. Owoce morwy białej są szczególnie polecane nie tylko dla diabetyków, ale również dla osób odchudzających się, bowiem ograniczają one wchłanianie cukrów, tym samym zmniejszając produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Substancje czynne, jakie zawiera morwa biała wspomaga proces odchudzania poprzez blokowanie trawienia węglowodanów. Co więcej, zmniejszają łaknienie na słodycze. Są niebywale niskokaloryczne. Owoce morwy białej są bogate w pektyny, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit poprawiając ich perystaltykę, regulują proces wypróżniania. Zawierają witaminy: A, B1, B2 i C.

Jak stosować?
Owoce morwy białej są zdrową i słodką przekąską do bezpośredniego spożycia. Polecane jako zamiennik słodyczy. Oprócz tego, świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek, dżemów, marmolad, kompotów, deserów, win czy likierow.