Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Mleko roślinne – poznaj zalety jego stosowania!

Mleko roślinne dedykowane jest nie tylko tym, którzy cierpią na nietolerancję laktozy. Z chęcią sięgają też po nie wegetarianie, weganie i fani zdrowej żywności. W sklepach dostępne są przeróżne rodzaje mleka roślinnego np. kokosowe, ryżowe, owsiane, orzechowe, migdałowe, czy sojowe.

Co to jest mleko roślinne?
Mleko roślinne powstaje zazwyczaj z nasion lub orzechów. Można wytwarzać go z ryżu, płatków owsianych, pszenicy, orkiszu, soi, migdałów, orzechów laskowych, orzechów nerkowca, wiórek kokosowych, sezamu, nasion słonecznika, a nawet z kasz. Sprawdzi się w tej roli doskonale kasza jaglana, gryczana, amarantus albo quinoa.

Dorosły człowiek, jako ssak nie powinien spożywać już mleka. Napoje roślinne w porównaniu z mlekiem krowim posiadają nieco mniej słodki smak, są mniej kaloryczne i w większości są też uboższe w białko.

Zalety stosowania mleka roślinnego
– Szerokie zastosowanie w kuchni do różnego rodzaju dań ciepłych i zimnych (dzięki walorom smakowym i wartościom odżywczym)
– Mleko ryżowe jest hipoalergiczne i może być stosowane przez osoby z uczuleniami
– Jest powszechnie dostępne w sklepach, zwłaszcza mleko kokosowe i sojowe
– Można przygotować je samodzielnie w domu
– Pijąc je nie odbieramy pokarmu młodym, żywiącym się jeszcze mlekiem matki zwierzętom
– Nie zawiera laktozy i cholesterolu
– Jest wskazane dla osób z powolnym metabolizmem, zaparciami lub cierpiących na zespół jelita drażliwego
– Zawiera sporo korzystnych kwasów tłuszczowych
– Jest lepiej przyswajalne, niż mleko zwierzęce

Wady mleka roślinnego
– niektóre mleka roślinne nie posiadają certyfikatu „BEZ GMO” i wówczas mogą wpływać niekorzystnie na stan zdrowia
-mleko roślinne jest ubogie w witaminę B12
– dość wysoka cena

Czy wiesz, że…?
Mleko kokosowe i migdałowe mają skład najbardziej zbliżony do mleka kobiecego w okresie laktacji. Są lekkostrawne, ale nie mogą być stosowane u niemowląt, dlatego poleca się je nieco starszym dzieciom.
Orzech kokosowy posiada w swym składzie wszystkie niezbędne człowiekowi składniki odżywcze. Migdał zaś jest źródłem 18 niezbędnych organizmowi aminokwasów.
Mleko roślinne można z łatwością przyrządzić samodzielnie w domu. Poniżej przepis na mleko kokosowe.

mleko-roslinne Mleko roślinne – poznaj zalety jego stosowania!

PRZEPIS NA MLEKO KOKOSOWE

SKŁADNIKI:
• 200 g wiórków kokosowych
• 1,2 l wody

PRZYGOTOWANIE:
Wiórki zalać przegotowaną lub mineralną wodą, a następnie odstawić na noc.
Rano podgrzać garnek tak, aby wiórki z wodą były dobrze ciepłe ok. 60 stopni.
Masę zmiksować blenderem przez kilka minut. Sitko wyłożyć gazą i przelać masę. Odcisnąć wiórki. Następnie mleko przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Płyn może się rozwarstwiać, co jest normalne. Przed użyciem trzeba potrząsnąć kilka razy butelką.

Gotowe mleko kokosowe, warto kupować w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością (np. tutaj).

print