Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Mleko kokosowe coraz częściej zajmuje miejsce tradycyjnego mleka krowiego. Dlaczego tak się dzieje i jakie właściwości posiada ten niezwykły produkt? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Wytwarzane bezpośrednio z miąższu orzecha kokosowego, pyszne mleko kokosowe stanowi doskonałe źródło składników odżywczych oraz ceniony składnik kuchni azjatyckiej. Niemniej jednak, z roku na rok niniejszy produkt cieszy się rosnącą popularnością również w krajach europejskich. Wszystko to za sprawą zawartych w nim krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz dzięki delikatnemu, słodkiemu smakowi, który potrafi odmienić oblicze niemalże każdej potrawy.

Infograf Mleko kokosowe - właściwości i zastosowanie w kuchni

Mleko kokosowe SKĄD SIĘ BIERZE?

Mleko kokosowe jest produktem otrzymywanym z połączenia (w odpowiednich proporcjach) miąższu orzecha kokosowego oraz wody. Niniejsza substancja posiada biały kolor oraz charakterystyczną kremową konsystencję. Ze względu na podobne walory smakowe, mleko kokosowe często mylone jest z wodą kokosową, która znajduje się we wnętrzu niedojrzałego kokosa.

Mleko kokosowe WARTOŚCI ODŻYWCZE

Mimo, iż mleko kokosowe często stosowane jest w kuchni osób dbających o swoją linię, charakteryzuje się ono stosunkowo wysoką zawartością tłuszczu. W 100 gramach produktu znajdziemy około 24 gram tłuszczu (w tym około 1 grama tłuszczów jednonienasyconych, około 0,26 gram tłuszczów wielonienasyconych oraz około 21 gram kwasów tłuszczowych nasyconych), niemniej jednak niniejsza wartość może ulec zmianie w przypadku zmiany proporcji miąższu kokosowego w stosunku do czystej wody. Ponadto, w 100 gramowej porcji mleka kokosowego znajdziemy wartości odżywcze, takie jak:

  • Około 200 kcal;
  • 3,3 gramy węglowodanów;
  • Około 2,2 gramy błonnika; i
  • Blisko 2,3 gramy białka.

Mleko kokosowe WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Podobnie jak inne produkty pozyskiwane z orzechów kokosowych (jak na przykład olej kokosowy), tak i mleko kokosowe wykazuje wysoką zawartość tłuszczy MCT, które charakteryzują się dobrą przyswajalnością przez ludzki organizm, podlegają przyspieszonym procesom spalania, a tym samym w szybszym tempie dostarczają nam niezbędnej energii. W związku z tym, spożywanie mleka kokosowego może przyczynić się do zwiększenia efektywności procesów odchudzania oraz do poprawy stanu pacjentów zmagających się z takimi zaburzeniami jak: syndrom krótkiego jelita, nawracające biegunki oraz celiakia (nietolerancja glutenu). Ponadto, mleko kokosowe wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe wzmacniając tym samym naszą odporność na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. W świetle niektórych badań naukowych, niniejszy składnik może również odpowiedzialny być za zwiększenie przyswajalności wapnia oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Mleko kokosowe ZASTOSOWANIE

Ze względu na swoją kremową konsystencję oraz doskonały smak, mleko kokosowe znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie łagodzi ostrość potraw, a ponadto skutecznie zagęszcza wszelkie zupy oraz sosy. Jednakże, mleko kokosowe to coś znacznie więcej niż uzupełnienie kuchni wytrawnej. Niniejszy składnik może stanowić wspaniałą bazę dla wielu deserów, w tym pysznych lodów kokosowych, które z łatwością przygotujesz w swoim domu.

Mleko kokosowe PRZEPIS

Wysokiej jakości mleko kokosowe BIO możesz kupić w naszym sklepie internetowym. Jednakże, jeśli masz na to ochotę, niniejszy produkt bez trudu możesz przyrządzić również w swojej kuchni.

Czego potrzebujesz?

  • Około 1 szklanki świeżego miąższu kokosowego;
  • Około 4 szklanek wody przegotowanej lub wody mineralnej niegazowanej;
  • Blendera; oraz
  • Gazy lub gęstego sitka.

Jak przygotować mleko kokosowe?

Krok I: Jedną szklankę świeżego miąższu kokosowego zalej 2 szklankami wody i pozostaw na całą noc.

Krok II: Kolejnego dnia przelej przygotowaną miksturę do garnka i podgrzej ją do temperatury około 60/70oC.

Krok III: Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy blendera, a następnie przelej miksturę przez gęste sitko lub gazę, w celu odsączenia pozostałości miąższu;

Krok IV: Pozostały po odsączeniu miąższ z kokosa zalej 2 szklankami ciepłej wody, dokładnie zmiksuj, a następnie połącz z wcześniej odsączonym mlekiem kokosowym.