Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Miód spadziowy pozyskiwany jest przez pszczoły ze spadzi (czyli roślinnych soków) drzew iglastych, takich jak świerk, jodła, modrzew i sosna. Ma ciemną, niemal czarną barwę, często z zielonkawym odcieniem. Miody spadziowe letnie są ciemniejsze od miodów spadziowych wiosennych. Jest gęstszy (i cięższy) od pozostałych miodów. Charakteryzuje się dużą lepkością. Ma łagodny, słodki smak i żywiczny aromat. Miód spadziowy zawiera dużo cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, a także pierwiastków, potrzebnych do normalnego funkcjonowania.

mniejszy-for-blog Miód spadziowy – dlaczego warto go spożywać?

 
Miód spadziowy jest źródłem flawonoidów – stosuje się go przy problemach z układem krążenia, ponieważ pozytywnie wpływa na serce .
Wykazuje właściwości odtruwające, jest podawany np. górnikom narażonym na promieniowanie uranu.
Działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, więc wykorzystuje się je w walce z przeziębieniami.

Miody należy stosować regularnie, zalecana dzienna dawka to 20g. Dodatkowo, miód spadziowy posiada mniej kalorii niż cukier, za to więcej węglowodanów, także z powodzeniem możemy zastąpić cukier miodem. Można go dodawać do herbaty (ale nie gorącej), soków, mleka, deserów, ciast, potraw, smarować pieczywo. Nie powinno się podgrzewać miodu do temperatury wyższej niż 50oC, ponieważ to niszczy i dezaktywuje jego właściwości.

Ciekawostki:

Dlaczego miód spadziowy jest dość drogi?

Jest tak z tego powodu, że nie występuje corocznie. W niektórych regionach Polski występuje nawet co kilka lat.

Skąd ciemna barwa miodu?

Świeża spadź ma jasną barwę, natomiast ciemnieje pod wpływem światła i tlenu.

zielona-ramka1 Miód spadziowy – dlaczego warto go spożywać?