Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Migdały to popularna przekąska i składnik ciast i deserów. Czy warto po nie sięgać? Czy są zdrowe? Kto powinien szczególnie je jeść? Sprawdź już teraz w artykule!

Tego o nich nie wiesz!
Migdały mają szerokie zastosowanie w kuchni i są też samodzielną przekąską. Ciekawostką jest, że są to… pestki. Drzewo, z którego pochodzą to migdałowiec pospolity, osiągający wysokość do 10 metrów, o białych i różowych kwiatach, którego młode owoce są jadalne, a znajdujące się w nich pestki to właśnie migdały.

migdal Migdały. Czego o nich nie wiesz? Czy warto je jeść?

W cukiernictwie są wykorzystywane pod postacią masy marcepanowej. Co ciekawe, migdały powinno się przechowywać w szklanych pojemnikach.
W cukiernictwie wytwarzana jest z nich mąka migdałowa – składnik ciast, deserów i np. naleśników. Zawierają duże ilości błonnika, ale ich jedzenie w zbyt dużych ilościach może powodować bóle brzucha i biegunki. O roli migdałów w diecie piszemy w innym tekście na tym blogu: Migdały w diecie – sprawdź dlaczego warto je spożywać

Zdrowe?
Najnowsze badania, przeprowadzone przez naukowców z Purde University w Indianie wskazują, że zjedzenie w ciągu dnia niewielkiej ilości migdałów pozwala na zmniejszenie uczucia głodu i dostarcza witaminy E (1).
Migdały mają szerokie zastosowanie w kuchni. Zmielone stanowią dodatek do ciast, pokruszone są posypką do lodów, prażonych gruszek i jabłek. Stanowią też dodatek do sałatek, można je łączyć z kalafiorem i serem, używac jako panierki do ryb. Zblendowane z wodą dają mleko migdałowe, które może zastąpić tradycyjne mleko, zwłaszcza w diecie bezmlecznej i bezsojowej. Zmielone tworzą mąkę migdałową, stanowiącą alternatywę dla tradycyjnej mąki do wypieku ciast i pieczywa, zagęszczania zup i sosów.

Jeśli szukasz przepisu z wykorzystaniem migdałów wypróbuj przepis na rybę w migdałowej panierce.

Miruna w panierce z migdałów

Składniki:
1 filet z miruny
3 łyżki zmielonych migdałów
sól
pieprz
1 jajko
olej do smażenia (np. olej kokosowy VIRGIN ViVio)

Filety rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Obtaczać kawałki ryby w jajku, a następnie w panierce ze zmielonych migdałów i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Smacznego!

A może chcesz dowiedzieć się więcej na temat roli migdałów w diecie, zdrowym odżywianiu i modzie na nie? Czytaj nasz tekst:  Zdrowe odżywianie. Moda czy rozsądny wybór?

1. Za: Migdały – powstrzymują głód i gwarantują szczupłą sylwetkę, http://kobieta.interia.pl/raporty/raport-test-o-zywnosci/ciekawostki/news-migdaly-powstrzymuja-glod-i-zapewniaja-szczupla-sylwetke,nId,1052942, dostęp: 25.04.2017 r.