Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Orzechy brazylijskie zawierają największą dawkę selenu pochodzenia roślinnego. To jedne z najbardziej cenionych orzechów na świecie. Smakiem przypominają migdały

zielona-ramka-logo-mniejszy-for-blog2 Masło z orzechów brazylijskich - sprawdź przepis!

Orzechy brazylijskie możemy traktować jako przekąskę, ale świetnie smakują też, jako składnik masła orzechowego, którego przepis poniżej.

Masło z orzechów brazylijskich

Składniki (na ½ słoiczka):

80g orzechów brazylijskich

20g orzechów włoskich

2-3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka płynnego miodu

szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w benderze i miksujemy na gładką masę – w zależności od upodobań możemy zostawić mniej lub więcej grudek – i gotowe! Tak przygotowane masło wkładamy do słoiczka i możemy przechowywać je w lodówce do 2 tygodni.