Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Mąki – sprawdź, jaki typ i rodzaj wybrać w kuchni!

Mąki i ich typy powinien poznać każdy, kto rozpoczyna swoją przygodę kulinarną. Nie każda mąka nadaje się do wypieku chleba, w zależności od rodzaju w różny sposób absorbuje wodę, innej użyjemy do wypieku grahamek, a innej do delikatnego ciasta.

Jeszcze zanim nasi przodkowie zaczęli uprawiać rośliny, znali już tajniki rozdrabniania ziaren i dlatego od bardzo dawna używali otrzymanej w ten sposób mąki. Do jej uzyskania z twardych ziaren używano niegdyś płaskich kamieni, a rozwój młynarstwa nastąpił dopiero początkiem XX w. Od tamtej pory mąka stała się powszechnie dostępna i używana do produkcji pieczywa, makaronów, ciast, czy klusek.

Jakie są rodzaje mąki?

Istnieją różne rodzaje mąk. Mąki chlebowe to takie, które powstają z przemiału oczyszczonych ziaren żyta i pszenicy, czyli zbóż chlebowych. Oprócz tego wyróżniamy mąki niechlebowe, otrzymywane z ziaren kukurydzy, owsa, jęczmienia, soi, gryki albo ryżu – można używać ich, jako domieszek mąk chlebowych lub, jako spożywczych koncentratów.

Mąki glutenowe i bezglutenowe

Informacje o tym, czy dana mąka zawiera gluten są szczególnie istotne dla osób cierpiących na celiakię. Obecnie u wielu diagnozuje się dolegliwości związane z nietolerancją glutenu i alergiami na gluten.

Mąki zawierające gluten:

  • mąka pszenna
  • mąka orkiszowa
  • mąka jęczmienna
  • mąka owsiana
  • mąka żytnia

Mąki bezglutenowe:

maki_-chlebowe Mąki – sprawdź, jaki typ i rodzaj wybrać w kuchni!

Typy mąki i ich zastosowanie

Typ mąki jest zależny od stopnia zmielenia ziarna i sposobu jego oczyszczenia. Bardziej białą i delikatną mąkę uzyskamy z bielma, czyli wewnętrznej części ziarna.

Mąki ciemne, do których zaliczamy np. mąkę razową, zawierają prócz bielma także okrywy owocowo-nasienne. Są one mniej oczyszczone, a co za tym idzie bardziej bogate w błonnik i składniki odżywcze.

Aby określić typ danej mąki należy poddać ją działaniu wysokiej temperatury – około 950 stopni. Rodzaj, po którym pozostanie najwięcej popiołu będzie najbogatszy w minerały.

Typy maki pszennej:

  • typ mąki 400, 450 to mąka tortowa idealna do wypieku ciast i naleśników
  • typ mąki 500, to mąka krupczatka np. poznańska, nadaje się do ciast kruchych, francuskich, a także omletów, naleśników, makaronów, klusek, kopytek lub zagęszczania zup i sosów
  • typ 550, 650 najlepiej sprawdzi się w ciastach i wypiekach drożdżowych, kluskach, a także zasmażkach i sosach
  • typy 750 i wyższe nadają się do wypieku chleba i pełnoziarnistych makaronów
  • typ 1850, to mąka graham, 2000 razowa, 3000 z pełnego przemiału

Typy mąki żytniej:

  • typ 580, jasna mąka żytnia używana jest do wyrobu makaronów
  • typ 650 oraz 720 nadaje się do wypieku bułek
  • typy 800–2000 to mąki chlebowe

 

print