info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

MĄKA Z AMARANTUSA: PRZEPISY. Pizza na amarantusowym spodzie!

Jednym z wartościowszych produktów, jakie otrzymujemy z ziaren szarłatu jest mąka z amarantusa Przepisy z jej wykorzystaniem cenią szczególnie osoby na diecie bezglutenowej, ponieważ zaliczamy ją do produktów „gluten free”. Mąka z amarantusa jest też chętnie wykorzystywana przez wegetarian i wegan, ponieważ jest dobrym źródłem białka i żelaza.

MĄKA Z AMARANTUSA przepisy

Pizza na amarantusowym spodzie

Składniki (pizza o średnicy 50 cm):

  • 100 g mąki z amarantusa (kup teraz)
  • 70 g mąki żytniej
  • 5 g drożdży
  • 3 łyżki mleka migdałowego
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego EXTRA VIRGIN
  • 2 świeże pomidory
  • 50 g sera parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 krople tabasco
  • kilka listków świeżej bazylii
  • suszone oregano
  • szczypta drobnej soli himalajskiej
maka-z-amarantusa-przepisy-na-pizze MĄKA Z AMARANTUSA: PRZEPISY. Pizza na amarantusowym spodzie!

Sposób przygotowania:

Drożdże, cukier i mleko łączymy ze sobą widelcem i odstawiamy w ciepłe miejsce (na 15 min). Dodajemy przesianą mąkę z amarantusa i mąkę żytnią oraz wodę, olej kokosowy, oregano i sól.

Zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie wskazanego czasu wałkujemy ciasto na formę do pizzy. Smarujemy je rozgniecionymi pomidorami z tabasco, czosnkiem i odrobiną oregano. Posypujemy startym parmezanem i zdobimy listkami świeżej bazylii. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C i pieczemy przez kwadrans.

Kaloryczność całości: 908 kcal

Białko: 37 g

Tłuszcz: 24 g

Węglowodany: 136 g

Inne przepisy na pizzę bez glutenu z różnymi dodatkami znajdziesz tutaj. 

Sprawdź opinie o naszym sklepie