Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa i jaki wpływ na nasze zdrowie może wywierać? W poniższym artykule znajdziesz garść najważniejszych informacji na temat mąki ryżowej.

Występująca w dwóch odmianach (białej oraz brązowej) mąka ryżowa to doskonały produkt dla wszystkich tych osób, które zmagają się z problemem bolesnych zaparć, a nawet nietolerancji glutenu. Dodatkowo, produkowana z wysokiej jakości ryżu mąka, jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu bogaty zestaw składników odżywczych, dzięki którym zyskamy dobre samopoczucie oraz energię na resztę dnia.

Infograf-ok Mąka ryżowa – poznaj jej najważniejsze właściwości i wartości odżywcze

Mąka ryżowa – wartości odżywcze

Mąka ryżowa stanowi bogate źródło witamin z grupy B oraz żelaza, cynku i magnezu. Ponadto, w składzie niniejszego produktu (porcja 100 gramów) znajdziemy między innymi: 363 kalorie, 7,3 grama białka oraz 2,8 grama tłuszczów (w tym: nasyconych, jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Dodatkowo, spożywanie mąki ryżowej jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu:

Cenne minerały, w tym:

  • Fosfor;
  • Potas;
  • Sód;
  • Wapń;
  • Żelazo;
  • Magnez;
  • Cynk; oraz
  • Miedź.

Niezbędne witaminy, w tym:

  • Witaminę B1, B2, B6 i B12;
  • Foliany; oraz
  • Witaminę E.

Warto również wspomnieć, iż w 100 gramach mąki ryżowej znajdziemy blisko 4,6 grama błonnika.

Mąka ryżowa – właściwości zdrowotne

Mąka ryżowa jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenny zestaw składników odżywczych, które wpływają na usprawnienie funkcjonowania wielu układów. Okazuje się, że spożywanie produktów przyrządzonych na bazie niniejszej mąki (w miejsce tradycyjnej mąki pszennej) jest w stanie wpłynąć między innymi na:

  • Zmniejszenie problemów metabolicznych: w tym skłonności do uporczywych zaparć;
  • Wspomożenie czynności układu sercowo-naczyniowego: za sprawą obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz zoptymalizowania stężenia cukru;
  • Wzmocnienie odporności organizmu: dzięki zawartym w niej minerałom i witaminom odpowiedzialnym za wspomożenie czynności układu immunologicznego oraz nerwowego;
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy: za sprawą wzmocnienia układu kostnego;
  • Zoptymalizowanie napięcia mięśniowego: dzięki zawartości sporej ilości witamin z grupy B;
  • Poprawę wyglądu: wpływając bezpośrednio na wzmocnienie kondycji naszej skóry, włosów i paznokci.

Mąka ryżowa jest również doskonałym wyborem dla wszystkich osób, które zmagają się z problemem nietolerancji glutenu, a nawet celiakii. Podczas dokonywania zakupu należy jednak dokładnie zapoznać się ze składem niniejszego produktu. Niestety, w niektórych przypadkach w mące ryżowej mogą znajdować się śladowe ilości glutenu, będące efektem ubocznym produkcji w zakładzie wielobranżowym.

Mąka ryżowa – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Mąka ryżowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Jest doskonałym produktem zarówno do produkcji makaronu, ryżu, jak i lekkich płatków oraz chrupiących chipsów. Ponadto, mąka ryżowa świetnie odnajduje się jako zamiennik tradycyjnej mąki pszennej podczas wypieku ciast, babeczek oraz naleśników.

Niemniej jednak, mąka ryżowa to również wspaniały produkt pielęgnacyjny. W połączeniu z jogurtem naturalnym, może stanowić odżywczą maseczkę, dzięki której możliwe stanie się poprawienie kondycji oraz zminimalizowanie oznak starzenia się skóry.

Jak zrobić mąkę ryżową?

Wbrew pozorom przygotowanie mąki ryżowej w warunkach domowych wcale nie jest takie trudne. Wystarczy wybrany ryż (brązowy, biały) oraz urządzenia do mielenia (np. blender wysokoobrotowy lub młynek do kawy), aby w kilka chwil przygotować pełnowartościową mąkę.

Nasza rada! Do produkcji mąki używaj ryżu brązowego, albowiem to właśnie w nim znajdziesz największą zawartość błonnika odpowiedzialnego za wspomożenie funkcjonowania naszego układu pokarmowego.