Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Mąka kokosowa – poznaj zalety mąki bezglutenowej!

Mąka kokosowa to produkt spożywczy, z którym powinni zaprzyjaźnić się chorzy na celiakię, ponieważ jest mąką bezglutenową, a także wszyscy, którzy są wielbicielami potraw z kokosową nutą. Sprawdź, jakie jeszcze zalety posiada mąka kokosowa!

Mąka kokosowa i jej właściwości

Mąka kokosowa powinna być włączona do diety nie tylko przez osoby z nietolerancją pokarmową. Jest bogata w wiele składników odżywczych i może stanowić np. uzupełniające źródło błonnika. W mące kokosowej znajduje się go dużo więcej, niż np. w pszennej. W większości jest to błonnik nierozpuszczalny, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości i usprawnia pracę dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Jest bardzo dobrym źródłem białka, w odniesieniu do mąki pszennej, która zawiera sporo glutenu. Wprawdzie białko to nie gwarantuje wszystkich niezbędnych aminokwasów, ale zwiększa dobowe spożycie. Dostarczenie odpowiedniej ilości białka jest istotne, ponieważ odpowiada ono m.in. za utrzymanie prawidłowej masy mięśniowej.

Dużym plusem mąki kokosowej może okazać się niewielka zawartość węglowodanów. W zestawieniu z błonnikiem nie wywołują one szybkiego wzrostu cukru we krwi. Ma niski indeks glikemiczny, co jest szczególnie istotne dla diabetyków.

maka-kokosowa-bezglutenowa Mąka kokosowa – poznaj zalety mąki bezglutenowej!

Jak korzystać z mąki kokosowej w kuchni?

Mąki kokosowej można używać w kuchni do przyrządzania ciast, ciastek, czy naleśników. Powinna znaleźć się na półce każdego diabetyka i chorego na celiakię (i nie tylko!). Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji przy zamianie mąki pszennej na kokosową. Ze względu na to, że mąka kokosowa jest bezglutenowa, dodana do ciasta nie spowoduje identycznego zespolenia masy. Wówczas trzeba użyć innego produktu łączącego – np. odpowiednio zwiększyć ilość użytych jaj.

Czy wiesz, że…?

  • Mąka kokosowa tak naprawdę nie jest mąką, ponieważ nie została wytworzona z żadnego ziarna, ani orzechów.
  • Chłonie duże ilości wody w kuchni, dlatego wymaga przechowywania w szczelnych pojemnikach i dostosowania proporcji składników w przepisach.
  • Powstaje z czystego miąższu kokosa.
  • Ten rodzaj mąki można wykonać samodzielnie w domu lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Mąka kokosowa jest naturalnym produktem ubocznym w produkcji mleka kokosowego.
print

  • Patrycja Borkowska

    Mam mąkę kokosową z firmy fresano i bardzo polecam! 🙂 ale również można bardzo łatwo zrobić ją samemu w domu 🙂