Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Mąka kokosowa – lepszy zamiennik mąk zbożowych?

Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, jest smaczna i można używać jej, jako zamiennika mąk zbożowych z wielu powodów. Sprawdź z jakich!

Wyroby na bazie pszenicy są bardzo popularne i powszechnie używane w codziennej diecie. Jest obecna w postaci mąki, w makaronach, naleśnikach, ciastach, pieczywie i nie tylko. Całkowite wyeliminowanie pszenicy dla wielu osób jest niewyobrażalne, a jednak niektórzy muszą temu podołać.

Główne przyczyny unikania spożycia pszenicy to:

  • alergia pokarmowa
  • nietolerancja glutenu, czyli białka obecnego w zbożach
  • chęć zdrowszego odżywiania i zmniejszenia spożycia węglowodanów

Niestety jest bardzo mało produktów, które są jednocześnie bezglutenowe i z niską zawartością węglowodanów. Ale wśród tych nielicznych znajduje się właśnie mąka kokosowa.

Czym wyróżnia się mąka kokosowa?

  • nie zawiera glutenu
  • jest stosunkowo tania, w porównaniu z innymi mąkami z orzechów
  • ma niski poziom przyswajalnych węglowodanów
  • zawiera wartościowy błonnik
  • stanowi bardzo dobre źródło białka, lepsze niż mąka żytnia czy kukurydziana
  • można używać jej do wyrobu dań głównych, deserów, placków, tortów, ciast
  • chleby z dodatkiem mąki kokosowej są miękkie o lekkiej strukturze

Jakie są zalety produktów kokosowych?

Kokos uznawany jest za produkt hipoalergiczny, wskazany dla osób z alergiami pokarmowymi. Poleca się go uczulonym na orzechy, pszenicę, soję, czy mleko. Wyroby z kokosa, takie jak mleko, olej i mąka mogą z łatwością zastąpić pszenicę, nabiał i soję.

Gluten i jakość wypieków

Gluten zawarty w zbożach gwarantuje udany wypiek chleba, ponieważ charakteryzuje się on dużą plastycznością, dzięki której ciasto się nie rozpada, a pieczywo jest miękkie i lekkie. Niestety gluten nie jest dobrze tolerowany przez każdego i wówczas należy go wyeliminować z diety. Jeśli chcemy przygotować chleb bezglutenowy, a w dodatku smaczny chleb bezglutenowy, to powinniśmy skorzystać z mąki kokosowej, która w odpowiednich proporcjach, z dodatkiem oleju i jaj, pozwoli uzyskać bardzo dobre ciasto.

maka-kokosowa-bezglutenowa-1 Mąka kokosowa – lepszy zamiennik mąk zbożowych?

 

 

Jak stosować mąkę kokosową w kuchni?

Wiele osób ma problem z użyciem mąki kokosowej w kuchni, ponieważ nie do końca znane są każdemu jej właściwości. Wyglądem i strukturą jest bardzo podobna do mąki pszennej, ale nie zawiera glutenu, dlatego inaczej zachowuje się, jako składnik ciasta. Dodatkowo mąka kokosowa chłonie bardziej wilgoć, niż inne mąki. To duża obecność błonnika sprawia, że mąka kokosowa posiada zdolność większej absorpcji wilgoci. Ze względu na te właściwości nie można zastępować mąki pszennej tą samą ilością mąki kokosowej w produktach. Najlepiej, jeśli zmieszamy ją z mąką pszenną, żytnią albo owsianą i dodać odpowiednią ilość wody. Mąkę kokosową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo przygotować własnoręcznie w domu.

Przepis na chleb z mąką kokosową

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ksylitolu

WYKONANIE

Jajka roztrzepujemy i łączymy z resztą składników, dokładnie mieszamy. uzyskamy w ten sposób dość płynne ciasto. Wlewamy je do foremki o wymiarach 10×20 cm. Pieczemy ok. 25 min w temp. 170 stopni.

 

Artykuł na podstawie Wstępu do: B. Fife, Cud mąki kokosowej. Zdrowa alternatywa dla pszenicy
print