Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Mąka gryczana powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Spośród produktów gryczanych największą popularnością, jak do tej pory cieszyła się kasza. Mało kto wie, że gryka do naszego kraju przybyła za sprawą tatarów i nazywana była kaszą tatarczaną.

W przeciwieństwie do kaszy, mąka gryczana ma mniej wyrazisty, jasno-brązowy kolor i delikatny posmak goryczki. Jest naturalną mąką bezglutenową.

Mąka gryczana i jej wartości odżywcze

Czasami warto urozmaicić dania i wypieki mąką inną niż pszenna, nawet jeśli nie chorujemy na celiakię. Na korzyść mąki gryczanej przemawia jej wartościowy skład, w którym obecny jest magnez, potas, fosfor, żelazo oraz cynk. Zawiera ona również unikalne białka roślinne, które dostarczają niezbędnych aminokwasów (lizynę, tyrozynę, leucynę, izoleucynę oraz tryptofan).

Zastosowanie mąki gryczanej w przemyśle spożywczym

Mąkę gryczaną można wykorzystać do produkcji chlebów, naleśników, makaronów, blin oraz produktów tzw. ekspandowanych. Jako mąka bezglutenowa nie nadaje się do stworzenia samodzielnej bazy do wypieku chleba, ale zmieszana z mąką pszenną w stosunku 2:3 pozwala na uzyskanie bardzo wartościowego pod względem odżywczym pieczywa.

Mąkę produkowaną z gryki stosuje się także do wyrobu ciasta na pierogi lub kluski oraz do wypieku biszkoptów. W kuchni japońskiej bardzo popularny jest długi makaron soba wytwarzany na bazie tej mąki. Na wschodzie Polski oraz terenach Rosji z mąki gryczanej powstają bliny, wyglądem przypominające amerykańskie pancakesy. Słynne są też francuskie naleśniki gryczane.

maka-gryczana-bliny Mąka gryczana i jej zalety. Przepis na gryczane bliny – musisz spróbować!

Przepis na bliny z mąką gryczaną

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 dag drożdży
  • 2 szklanki mleka zmieszanego z wodą (pół na pół)
  • 4 łyżeczki roztopionego masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy, z 1 szklanką ucieramy drożdże. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 szklankę przesianej mąki gryczanej. Całość mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Podobał Ci się ten artykuł?
Cały tekst dostępny jest dla użytkowników PREMIUM KLIKNIJ TU