Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Łosoś z miodem i chilli – sprawdzony przepis!

0losos-z-miodem-i-chilli-ramka Łosoś z miodem i chilli - sprawdzony przepis!

 

Brak pomysłu na obiad? Nic nie szkodzi! Jeśli chwilowo brak Ci weny, możesz śmiało skorzystać z naszej propozycji. Pamiętaj, aby wzbogacać swoją dietę o ryby, ponieważ są one źródłem wartościowych składników.

Przepis na łososia z miodem i chilli

Składniki:

  • 1 duży por
  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego
  • pieprz
  • sól himalajska
  • papryka chilli
  • 1 łyżka miodu

 

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180*C.
  2. Łososia z obu stron skrop sokiem z cytryny, białym pieprzem i solą himalajską.
  3. Przełóż go do naczynia żaroodpornego i przykryj dokładnie folią aluminiową.
  4. Piecz 20 minut w nagrzanym piekarniku, po czym wyjmij naczynie z łososiem, zdejmij folię aluminiową i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
  5. Pora pokrój w cienkie krążki i podsmaż na oleju kokosowym. Dopraw go solą i pieprzem.
  6. Kiedy por zmięknie całkowicie, dodaj miód i paprykę chilli. Smaż jeszcze przez chwilę, do momentu, aż por połączy się z miodem.
  7. Karmelizowany por wyłóż na talerz, na który następnie połóż upieczony filet z łososia. Udekoruj plasterkami cytryny.
  8. Łosoś jest słodko-ostry w smaku i tak pyszny, że rozpływa się w ustach, natomiast por podkreśla jego delikatność. Polecamy! 🙂
print