Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Liofilizacja to stosunkowo nowa metoda utrwalania żywności. Owoce i warzywa liofilizowane coraz częściej znajdują się w ofertach sprzedaży sklepów ze zdrową żywnością. Jest to wynikiem zwiększania jakości produktów spożywczych oraz większa niż przed laty świadomość społeczna dotycząca zdrowego odżywiania. Obecnie ludzie przykładają bardzo dużą uwagę do tego, co jedzą i jaki wywiera to wpływ na kondycję fizyczną i psychiczną. Zdecydowanie wygrywa żywność naturalna, wolna od konserwantów.

Liofilizacja – na czym polega proces utrwalania?

Liofilizacja polega na zamianie wody w produkcie ze stanu stałego bezpośrednio w stan pary (pominięty zostaje wówczas stan ciekły). Aby osiągnąć to wykorzystuje się naturalne metody suszenia poprzez mrożenie. Wszystko odbywa się przy znacznie obniżonym ciśnieniu. Dlatego, że produkt jest suszony ze stanu zamrożonego, w bardzo niskich temperaturach to nie zostają utracone jego najcenniejsze składniki i właściwości np. witaminy i minerały. Cały proces rozpoczyna się od zamrożenia produktu do temperatury około -40 stopni C, pod ciśnieniem atmosferycznym, a następnie dochodzi do sublimacji lodu i suszenie.  Żywność liofilizowana, jaką otrzymujemy jest podatna na wchłanianie wilgoci, dlatego należy przechowywać ją w specjalnych opakowaniach.

liofilizowana-zywnosc Liofilizacja żywności – czym jest i jakie posiada zalety?

Zalety produktów liofilizowanych

Liofilizacji poddaje się najczęściej owoce i warzywa, czyli produkty których nie można przechowywać zbyt długo. To idealny sposób na zabezpieczenie ich przed zepsuciem. W przeciwieństwie do innych metod, liofilizacja pozwala zachować wartości odżywcze produktu oraz ich niepowtarzalny smak, kolor i aromat. Dzięki temu przez cały rok możemy cieszyć się ulubionymi, sezonowymi owocami i warzywami. Ich przechowywanie nie wymaga przetrzymywania w urządzeniach chłodzących. Szeroki wybór takiej żywności dostępny jest np. tutaj.

Przepis na kaszę jaglaną z liofilizowanymi owocami

Składniki:

  • 60 g kaszy jaglanej
  • liofilizowane owoce: wiśnia, żurawina, mango
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody

Sposób wykonania:

Kaszę należy wypłukać pod bieżącą wodą. Mleko zagotowujemy z wodą, wrzucamy kaszę, gotujemy ok. 20 min. Pod koniec gotowania solimy i delikatnie słodzimy miodem. Przelewamy do miseczki i posypujemy owocami.