Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Kwas cytrynowy – jak wykorzystać jego potencjał?

Kwas cytrynowy naturalnie występuje w owocach cytrusowych i rodzimych, takich jak: czerwona i czarna porzeczka, maliny, borówki i truskawki. Posiada szerokie zastosowanie w kuchni i jest antyoksydantem. Oddziałuje też na kondycję skóry.

Kwas cytrynowy jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Jest to najczęściej stosowany regulator kwasowości, który obniża poziom pH w produktach spożywczych. Na opakowaniach oznaczany jest symbolem E330. Wspomaga działanie antyutleniaczy, chroni owoce przed brązowieniem i służy do zakwaszania w procesie produkcji piwa i dżemów. To właśnie kwas cytrynowy sprawia, że cukier w słodyczach nie ulega krystalizacji.

55246360-Studio-photo-of-fr-1 Kwas cytrynowy – jak wykorzystać jego potencjał?

Kwas cytrynowy jest też antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który opóźnia procesy utleniania, przez co przedłuża trwałość produktów, do których jest dodany. Dodawany do produktów mlecznych, mięsnych i napojów przeciwdziała tworzeniu się związków kompleksowych z żelazem i zapobiega czernieniu. Kwas cytrynowy jest też środkiem konserwującym.

W przemyśle kosmetycznym…
Kwas cytrynowy w kosmetyce jest stosowany, jako przeciwutleniacz, który przedłuża trwałość preparatów kosmetycznych i minimalizuje negatywny wpływ promieniowania słonecznego na skórę. Jest substancją wspomagającą i polepszającą działanie innych hydroksykwasów. Stosuje się go w terapii przeciw fotostarzeniu, w celu wyrównania kolorytu skóry, rozświetlenia jej i wygładzenia zmarszczek. Ma działanie przeciwbakteryjne.

Kwas cytrynowy w kuchni
W kuchni kwas cytrynowy jest używany, jako dodatek do zakwaszania potraw i przetworów. Rozpuszczony w wodzie zastępuje cytrynę. Jest dodawany do konfitur, dżemów, galaretek i soków domowej roboty.
Kwasu cytrynowego używa się do pozbycia się kamienia z czajnika, osadów z kawy i herbaty na filiżankach i kubkach oraz usunięcia brzydkiego zapachu z naczyń kuchennych.

Stosujesz kwas cytrynowy w swojej kuchni? Do czego go używasz?

print