Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Kiełki dostarczają naprawdę sporej dawki witamin, dlatego ich hodowanie po prostu się opłaca, a ich spożycie jest lepszym wyborem niż sięganie po sztuczne suplementy. Są bardzo tanim źródłem witamin, z którego można korzystać przez cały rok. W Chinach korzystano z kiełków od bardzo dawna, w Europie stały się popularne dużo później. Dziś cenione są zwłaszcza przez wegetarianów i wegan, choć powinni zaprzyjaźnić się z nimi wszyscy dbający o zdrową dietę.

Młode pędy roślin są wartościowe pod względem odżywczym, ponieważ uaktywniają się w nich enzymy. Białka, tłuszcze i węglowodany dzięki tym enzymom są rozkładane na prostsze związki, łatwo przyswajalne przez organizm. Enzymy zawarte w kiełkach ułatwiają także proces trawienia.

Co zawierają kiełki?

To prawdziwa bomba witaminowa, są bogate w sole mineralne i mikroelementy, a przy tym zawierają mniej kalorii, niż ich nasiona. Włączając je do swojej diety dostarczamy sobie cennego białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika. Regularne stosowanie kiełków skutecznie uzupełnia niedobory witamin i minerałów w organizmie.

Z kiełków można pozyskać witaminy m.in.  A, B, C, E i H. Pędy są też źródłem wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu, cynku i selenu. Są idealnym uzupełnieniem diety ubogiej pod względem odżywczym.

Dzięki obecności witaminy C, jedzone regularnie kiełki wspierają odporność i wpływają też korzystnie na wygląd paznokci oraz włosów.

Z czym jeść kiełki?

W zależności od rodzaju kiełki mogą różnić się nieco w smaku. Przykładowo kiełki rzodkiewki są dość ostre i dobrze komponują się z jajkami i kanapką z twarożkiem. Kiełki sojowy i z lucerny są delikatne i chrupiące, nadają się świetnie do chińskich warzywnych lub mięsnych dań z woka. Kiełki fasoli mung można spożywać na ciepło i na zimno, jako dodatek do dań mięsnych i jarskich. Pasują doskonale do sosu sojowego.

dlaczego-warto-jesc-kielki Kiełki, czyli bogactwo witamin i minerałów dla każdego!

PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ Z KIEŁKAMI

Potrzebne składniki

  • sos koperkowo-ziołowy do kanapek
  • 100 g roszponki
  • 100 g kiełków rzodkiewki
  • 100 g kiełków słonecznika
  • 50 g kiełków lucerny
  • 80 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

Orzechy prażymy na mocno rozgrzanej patelni. Kiedy lekko się zarumienią, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.

Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Proszek na sos mieszamy z wodą i oliwą według zaleceń producenta na opakowaniu.

W misce mieszamy roszponkę, kiełki, orzechy i pomidorki. Całość polewamy sosem przed podaniem.