Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jakie właściwości zdrowotne posiada karob? I jakie zastosowanie może znaleźć w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Karob to sypka substancja, która zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem może nam przypominać tradycyjne kakao. Niniejszy produkt, pozyskiwany bezpośrednio ze strączków drzewa karbowego, to idealny zamiennik czekolady oraz zagęszczacz do wielu dań. Ponadto, substancja ta stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Infograf-1 Karob – najważniejsze właściwości i zastosowanie w kuchni

Karob – wartości odżywcze

Mączka chleba świętojańskiego (karob) to doskonałe źródło węglowodanów (w tym cukrów, hemicelulozy oraz skrobi). Ponadto, substancja ta stanowi bogate źródło witamin oraz związków mineralnych, takich jak: potas, żelazo, magnez i fosfor. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy między innymi:

Wartości odżywcze i kalorie:

  • Kalorie: 222 Kcal;
  • Białko: około 4,6 gram;
  • Tłuszcz: około 0,6 gram;
  • Węglowodany: około 89 gram;
  • Błonnik: około 40 gram.

Cenne minerały, w tym:

  • Żelazo: 2,94 miligram;
  • Wapń: 348 miligram;
  • Fosfor: 79 miligram;
  • Magnez: 54 miligramy;
  • Sód: 35 miligram;
  • Cynk: 0,92 miligrama;
  • Potas 827 miligram.

Niezbędne witaminy, w tym:

  • Witaminę A, B6, C, E;
  • Tiaminę;
  • Ryboflawinę;
  • Kwas foliowy; oraz
  • Niacynę.

Ze względu na powyższe wartości odżywcze, karob znalazł szerokie zastosowanie w leczeniu między innym zburzeń trawiennych oraz we wspomaganiu walki z podwyższonym poziomem złego cholesterolu we krwi. A jakie inne właściwości zdrowotne wykazuje ta niezwykła substancja?

Karob – właściwości zdrowotne

Na podstawie wieloletnich obserwacji stwierdzono, iż spożywanie karobu pozytywnie może wpłynąć na funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. Ze względu na wysoką zawartość tanin (garbników roślinnych) w swoim składzie, substancja ta odpowiedzialna jest za niwelowanie objawów refluksu oraz za hamowanie rozwoju bakterii, co z kolei wpływa pozytywnie na ograniczenie częstości występowania dokuczliwych biegunek. Ponadto, za sprawą błonnika, karob stymuluje pracę naszych jelit, a tym samym przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób nowotworowych jelit. Okazuje się również, że składniki zawarte w składzie niniejszej substancji odpowiedzialne są za obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi. Natomiast za sprawą żelaza oraz wapnia, karob może okazać się cennym wsparciem w leczeniu takich zaburzeń jak anemia, czy osteoporoza.

Dodatkowo, mączka chleba świętojańskiego może zostać wykorzystana do tworzenia specjalnego syropu, dzięki któremu możliwe staje się ograniczenie objawów przeziębienia oraz innych infekcji w obszarze górnych dróg oddechowych.

Karob – zastosowanie w kuchni

Ze względu na swój niezwykły smak oraz właściwości zagęszczające, karob znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Ten niezwykły brązowy proszek wykorzystywany jest zarówno w cukiernictwie, jak i podczas przygotowywania wytrawnych zup oraz sosów. W procesie produkcyjnym, niniejsza substancja wykorzystywana jest do tworzenia: słodkich polew i lukrów do ciast, lodów, owoców suszonych, kasztanów w polewie, przecierów z kasztanów oraz podczas produkowania owocowych dżemów, marmolad i galaretek. Dodatkowo, ze względu na brak w swoim składzie kwasu szczawiowego oraz teobrominy, karob stanowi idealny zmiennik kakao i czekolady dla osób zmagających się z problemem alergii pokarmowej. To doskonały składnik zarówno ciast, chleba, jak i innych deserów, które z łatwością możemy przygotować w swoim domu. Ponadto, mączkę chleba świętojańskiego możemy wykorzystywać jako skuteczny zamiennik jajek.