Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jogurt – co musisz o nim wiedzieć, by wybrać najlepszy dla siebie?

Jogurt należy do grupy produktów nabiałowych, a więc takich, które powinny stanowić uzupełnienie codziennej diety. Są one źródłem niezbędnego białka, wapnia, w ich składzie znajduje się też potas, witaminy z grupy B oraz magnez. Składniki zawarte w nabiale pozwalają na wsparcie prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśniowego.

Jogurt naturalny a jogurty smakowe
Jogurt naturalny, to najlepszy spośród wielu dostępnych na rynku tego typu produktów. Choć wielu osobom może nie odpowiadać jego specyficzny smak, jest to zdecydowanie lepszy wybór, niż jogurty owocowe. Te ostatnie, mimo zapewnień producentów, często nie mają nic wspólnego z naturalnymi owocami, za to przodują pod względem zawartości w swym składzie niezdrowego cukru. Poza tym popularne jogurty są wzbogacane sztucznymi aromatami, dzięki czemu jedząc je mamy wrażenie, że na prawdę kosztujemy prawdziwych owoców. Podobnie jest z jogurtami z dodatkami cukierków, drażetek czy chrupek, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wybór jogurtu naturalnego i ewentualne „doprawienie” go samodzielnie np. bakaliami, owocami albo orzechami.

Idealny skład jogurtu
Najlepszy jogurt to taki, który w swym składzie posiada jedynie mleko i żywe kultury bakterii. Wszystkie, które zawierają sproszkowane mleko, regulatory kwasowości, substancje zagęszczające i barwniki, to już gorszy wybór.

jogurty Jogurt – co musisz o nim wiedzieć, by wybrać najlepszy dla siebie?

Rodzaje jogurtów

Jogurty pitne – posiada płynną konsystencję, ponieważ mleko, z którego się składa poddawane jest zakwaszeniu.

Jogurty probiotyczne – są uzupełnione żywymi kulturami bakterii z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium. Czym są probiotyki? To „żywe drobnoustroje”, które pomagają utrzymać prawidłową florę bakteryjną w jelitach, a tym samym wspierają proces trawienia i są niezbędne do odbudowania mikroflory po kuracji antybiotykiem. Godne polecenia są jogurty probiotyczne marki ViVio, do kupienia tutaj.

Jogurt naturalny – charakteryzuje się tym, że jest gęsty. Konsystencję taką uzyskuje się rozlewając mleko do pojemników, zanim zacznie fermentować.

Jogurty bez laktozy – dedykowane są zwłaszcza osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy, u których wywołuje ona dolegliwości takie jak m.in. biegunki czy bóle brzucha.

Jogurty wegańskie – jak sama nazwa wskazuje przeznaczone są dla wegetarian i wegan. Są to jogurty sojowe, które jednak często zawierają sporo konserwantów, a ich cena jest dość wysoka.

print