Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jedz maliny. Teraz smakują najlepiej! Sprawdź przepis na placuszki z malinami, ksylitolem i olejem kokosowym

Smaczne, soczyste, pachnące maliny lubi chyba każdy. Najlepiej smakują zaraz po zerwaniu, ale też w ciastach, deserach, sokach i syropach. Już w XVI wieku stosowano je, jako środek odżywczy i w celu wzmocnienia organizmu. Sezon na świeże maliny właśnie trwa, dlatego warto właśnie teraz przygotować z nich pyszne deser. Sprawdź nasz przepis!

Maliny rosną i w przydomowych ogródkach i w lasach. Te z lasu są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Zawierają witaminy, takie jak: C, E, B1, B2, i B6. Zastosowanie w kuchni mają też liście malin, z których przyrządza się aromatyczny napar.

maliny-1 Jedz maliny. Teraz smakują najlepiej!  Sprawdź przepis na placuszki z malinami, ksylitolem i olejem kokosowym

Placuszki z malinami, ksylitolem i olejem kokosowym

Składniki:
200 g malin + kilka do dekoracji
2,5 łyżki cukru brązowego
cukier 2,5 łyżki,
2 jajka,
200 g mąki pszennej
75 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ksylitolu
200 g kefiru
1 łyżka oleju kokosowego + do smażenia
listki mięty do dekoracji

Maliny umyć i osuszyć. Umieścić w rondelku, dodać brązowy cukier i smażyć na wolnym ogniu ok. 15-30 minut aż sos zgęstnieje (zależnie od konsystencji sosu jaką chce się uzyskać).
W misce umieścić jajka, cukier, olej kokosowy i dokładnie roztrzepać. Dodawać kolejno: mleko, kefir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Placuszki smażyć na oleju kokosowym na średnim ogniu. Podawać z sosem malinowym. Dekorować świeżymi malinami i listkami mięty.

Smacznego!

print