Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl
amarantus Jak wykorzystać amarantus w kuchni? 5 unikalnych przepisów!

Amarantus, znany też pod nazwą “szarłat” nazywany jest zbożem XXI wieku, dlaczego? Znów wrócił do łask i jest wyjątkowo chętnie wykorzystywany, a jego walory zdrowotne są nieocenione. Jest bogatym źródłem żelaza – zawiera go 5 razy więcej niż szpinak oraz cennym źródłem białka, które jest dużo lepiej przyswajalne niż białko z soi a dodatkowo jest produktem bezglutenowym – same plusy!

 

Poniżej kilka propozycji wykorzystania amarantusa w kuchni 

  1. Kurczak w amarantusie na ratatouille

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 łyżki amarantusa (może być popping)
  • pieprz czarny ziarno
  • olej kokosowy (do smażenia)
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

Ratatouille:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • pieprz czarny ziarno
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • olej słonecznikowy

Wykonanie:

  • Filety z kurczaka oczyść, lekko rozbij, natrzyj solą i pieprzem.
  • Warzywa pokrój w kostkę. Bakłażana posól i pozostaw na kilkanaście minut, do czasu aż puści sok, następnie osusz go papierowym ręcznikiem (dzięki temu pozbędziesz się goryczki).
  • Rozgrzej olej na patelni, podsmaż czosnek i cebulę, po czym przełóż je do innego naczynia i kolejno osobno podsmaż pozostałe warzywa, każde po jakieś 3 minuty.
  • Wszystkie podsmażone warzywa przełóż na jedną patelnię i smaż razem przez 20 minut aż do miękkości. Dopraw przyprawami i ziołami.
  • Składniki panierki dokładnie wymieszaj i obtocz w nich filety, po czym smaż z każdej strony kilka minut.
  • Kurczaka ułóż na warzywach i podaj jeszcze ciepłe najlepiej z ziemniaczkami z piekarnika.
amarantusowe Jak wykorzystać amarantus w kuchni? 5 unikalnych przepisów!

2. Bułeczki francuskie z amarantusem

Składniki:

  • 2 filiżanki mąki pszennej
  • 1 filiżanka mąki z amarantusa
  • 1-2 filiżanki wody
  • szczypta soli himalajskiej
  • 3 łyżeczki masła
  • 2-3 łyżeczki drożdży

Wykonanie:

  • Mąkę przesiej i wymieszaj z solą, po czym dodaj rozdrobnione wcześniej masło.
  • Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 10 minut. Wymieszaj mąkę z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Odstaw na 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • Blaszkę wysmaruj tłuszczem. Formuj z ciasta małe bułeczki i kładź na blachę. Pozostaw na kolejne 40 minut i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza 30-40 minut.

3. Sałatka ziemniaczana z amarantusem

Składniki:

  • 80 dkg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki poppingu z amarantusa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ogórki małosolne
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • oregano

Wykonanie:

  • Ziemniaki ugotuj w łupinach, natomiast cebulę pokrój i wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, ziołami i poppingiem.
  • Po ugotowaniu ziemniaki pokrój w plastry i wymieszaj z sosem dodając oliwy i ogórki pokrojone w kostkę.
  • Podaj w salaterce, udekoruj plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.

 

4. Jabłka pieczone z amarantusem

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 1 filiżanka poppingu
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • olej kokosowy (do wysmarowania naczynia)

Wykonanie:

  • Usuń gniazda nasienne z umytych i osuszonych jabłek. Wymieszaj ze sobą wszystkie pozostałe składniki. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą.
  • Faszeruj jabłka nadzieniem i układaj w naczyniu. Całość lekko podlej wodą. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut.

 

5. Amarantusowa owsianka

Składniki:

  • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • laska wanilii
  • syrop klonowy lub miód (do smaku)
  • dżem z fig
  • świeże owoce: figi, banany, mandarynki, żurawina

Wykonanie:

  • Amarantus zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut. Potem je wypłucz i odstaw do innego naczynia.
  • Następnie zalej mlekiem, dodaj laskę wanilii i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj miód bądź syrop klonowy.
  • Przełóż do naczynia i udekoruj owocami.

 

Amarantus oraz wiele innych składników potrzebnych do wykonania powyższych dań znajdziesz w sklepach:

cosdlazdrowialogobig Jak wykorzystać amarantus w kuchni? 5 unikalnych przepisów!

 

logo Jak wykorzystać amarantus w kuchni? 5 unikalnych przepisów!

 

Smacznego! 🙂