Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Chociaż kawę zieloną można przyjmować także w postaci pastylek, to najzdrowszym sposobem jej spożywania, jest przygotowywanie wywaru.

Przygotowanie wywaru z zielonej kawy nie jest czasochłonne i można to zrobić samemu. Wystarczy poświęcić 20 minut.

jak-przygotowac-zielona-kawe-e1405416468371 Jak przygotować wywar z zielonej kawy? [VIDEO]

Ziaren zielonej kawy nie należy mielić w młynku, ponieważ są bardzo twarde i można zniszczyć młynek. Lepiej użyć do tego moździerza i rozbić w nich ziarna.

Kawę zieloną najczęściej przygotowuje się w tradycyjny sposób, jak czarną kawę: do filiżanki lub kubka należy wsypać opcjonalnie 2-3 łyżeczki kawy zielonej i zalać gotowaną wodą. Kawa musi się parzyć przez ok. 2 minuty.

Po tym czasie można do niej dodać ksylitol, miód lub syrop z agawy– wedle upodobań.

UWAGA: Kawę można przecedzić przez sitko o grubych oczkach, tuż po odstawieniu z gazu, a przed ewentualnym posłodzeniem. Nie jest to jednak wymagane, ponieważ osad z kawy i tak opadnie na dół.

Istnieje też inny sposób przygotowywania wywaru z zielonej kawy- bardziej czasochłonny, ale wart wypróbowania.

W tym przypadku ziarna kawy zielonej można rozbić w moździerzu, choć nie jest to wymagane, bo, równie dobrze można użyć całych ziaren.

Ziarna zielonej kawy należy wsypać do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając, co jakiś czas. Następnie wywar należy pozostawić do ostygnięcia [na co najmniej 1 godzinę], co zwiększy wydajność przygotowywanego ekstraktu.

Po tym czasie, za pomocą sitka o dużych oczkach, należy przelać ekstrakt do słoika lub dzbanka i przechowywać w lodówce.

Należy pić 2-3 filiżanki kawy zielonej dziennie, przed posiłkami, z czego pierwszą na czczo.

Zielona kawa posiada specyficzny smak i osoby, które nie są w stanie przyzwyczaić się do niego, mogą osłodzić kawę miodem lub syropem z agawy. Jeśli jednak ograniczamy ilość spożywanych kalorii w codziennej diecie, warto przekonać się do niesłodzonej kawy zielonej.