Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Matcha i jej popularność w Europie wywodzi się z rosnącej fascynacji kuchnią japońską. Herbata matcha posiada bardzo duże walory zdrowotne i dzięki temu jej sława nie słabnie. Posiada intensywny oliwkowo-zielony kolor, który nadaje również potrawom przygotowanym z jej dodatkiem. To Japończycy pierwsi zaczęli wykorzystywać proszek herbaciany, jako składnik wyrobów cukierniczych, takich jak ciasta, galaretki czy cukierki.Przygotowywanie herbaty matcha wiąże się z liczącym ponad 800 lat obrzędem ceremonialnego picia herbaty. Cały rytuał pełnił kiedyś rolę terapeutyczną.

Japońska tradycja

W Japonii od XV w. jest kultywowana ceremonia parzenia i picia herbaty, nazywana Drogą Herbaty, czyli cha-no-yu. Obrzęd ten w szerszym ujęciu wiąże się z buddyjską filozofią zen. Wykonywany jest w specjalnym budynku zwanym cha-shitsu, który konstruowany jest według ściśle określonych zasad i mieści się w ogrodzie. Cały obrzęd cechuje prostota i ład, które mają na celu wprowadzenie harmonii i maksymalnego piękna. Mistrz ceremonii przygotowuje herbatę matchę do picia.

„Zielony kolor matchy w małej czarce ma uzmysławiać nam, ludziom, jak wiele wdzięczności powinniśmy mieć dla wspaniałej ziemi, na której żyjemy, oraz że nie mamy prawa niszczyć jej i ciągle ze sobą walczyć” – mówi dr Genshitsu Sen – znawca kultury Drogi Herbaty.

Herbata matcha i sposoby jej parzenia

Styl japoński

Akcesoria: chawan (czarka), chasen (bambusowa miotełka), chasaku (łyżeczka)

Ten sposób parzenia przypomina tradycyjną ceremonię parzenia Chanoyu. Bambusową łyżeczką chasaku nakładamy do małej czarki chawan niewielką ilość proszku matcha. Następnie wlewamy przegotowaną i wystudzoną do temperatury 80 stopni C wodę, w proporcjach 1 łyżeczka na 100 ml herbaty. Ubijamy lekko miotełką, aż uzyskamy delikatnie pienisty napar. Herbata matcha jest gotowa do picia.

Styl zachodni

Sposób ten nie wykorzystuje tradycyjnych akcesoriów – do przygotowania herbaty w zupełności wystarczy filiżanka lub czarka i łyżeczka. Najpierw do naczynia wlewamy przegotowaną wodę o temperaturze 80 stopni C (ok. 30 ml). Dosypujemy płaską łyżeczkę proszku mieszając energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy powoli jeszcze 80 ml wody i ponownie mieszamy. Matcha jest już gotowa do spożycia!

herbata-matcha-ceremonia-picia-herbaty Herbata matcha i rytuał japońskiej tradycji – wypróbuj przepis na muffinki!

Walory odżywcze matchy

  • zawiera związek o nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), który korzystnie wpływa na poprawę metabolizmu
  • jest skarbnicą antyoksydantów, których zawiera o wiele więcej niż zwykła zielona herbata
  • cechuje ją wysoka zawartość L-teaniny i aminokwasów; L-teanina łagodzi objawy stresu i niepokoju
  • jest źródłem chlorofilu, który pomaga w detoksykacji organizmu, dzięki zdolności do oczyszczania z toksyn oraz metali ciężkich

PRZEPIS NA MUFFINKI Z MATCHĄ

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżeczki herbaty matcha (do kupienia tutaj)

Wykonanie

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i olej. Po uzyskaniu gładkiej masy dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, następnie delikatnie mieszamy. Na końcu wsypujemy herbatę i dokładnie mieszamy całość. Przelewamy do foremek na muffinki i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 stopni C.

 

źródła:
 (1) PAP Nauka w Polsce, naukawpolsce.pap.pl
(2) Macha – witalność i energia w japońskim stylu, FIVE O`CLOCK
(3) Informacje praktyczne – wpływ herbaty na zdrowie, dostęp [2017-03-23] www.km.com.pl