Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Coraz więcej osób obchodzi obecnie Halloween. Czy wiesz skąd pochodzi ten zwyczaj i kto pierwszy go kultywował?

Skąd wywodzi się Halloween?
Halloween to zwyczaj wywodzący się od święta zmarłych. Jest obchodzony nocą 31 października, tuż przed dniem Wszystkich Świętych. Wywodzi się z celtyckiego obrządku Samhain, w trakcie którego żegnano lato i witano zimę oraz obchodzono święto zmarłych. Celtowie wierzyli, że w tym dniu zacierała się granica między światem ludzi żywych, a zaświatami. Czczono wówczas duchy przodków i zapraszano je do domów, a złe duchy odstraszano. Przyjęło się, że to z potrzeby odstraszania złych duchów powstał zwyczaj zakładania masek i dziwnych strojów.
Tradycja Samhain trafiła do Ameryki Północnej, a później do Europy.

Halloween w Polsce…
Uroczystość Halloween jest w Polsce obchodzona od lat 90 XX wieku. Z tej okazji dzieci przebierają się w kolorowe stroje i odwiedzają domy, otrzymując słodycze.
A Ty? Obchodzisz Halloween? Pieczesz coś specjalnego z tej okazji?
Jeśli brakuje Ci pomysłu wypróbuj przepis na paluchy wiedźmy.
Wyglądają strasznie? U niektórych wywołują uśmiech na twarzy. Wypróbuj przepis i zostaw swoją opinię!

paluchy_wiedzmy Halloween. Skąd się wywodzi? Sprawdź przepis na pazurki wiedźmy!

Paluchy wiedźmy

Składniki:
225 g zimnego, posiekanego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 laska wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki obranych migdałów

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, formować palce. Powinny być cieńsze niż prawdziwe palce, ponieważ w piekarniku urosną. Na końcu ciasta wciskać migdał, tak, by przypominał paznokieć.
Gotowe paluchy włożyć przed pieczeniem do lodówki, żeby schłodziły się, ponieważ nie tracą wówczas kształtu i nie rozlewają się podczas pieczenia.
Piec ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!