Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Guacamole, czyli zdrowy dip z avocado

Guacamole, to meksykański sos, przyrządzony na bazie avocado. Dodaje się do niego także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole zawierają dodatkowo: pomidory, paprykę chili, cebulę, czosnek lub kolendrę.

Sos guacamole jest najczęściej dodawany do tortilli, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie sosu guacamole. Dobór składników zależy w nich od dostępnych produktów i osobistych upodobań. Guacamole wywodzi się z Meksyku, ale stało się bardzo popularną przekąską w USA.

did-avocado Guacamole, czyli zdrowy dip z avocado

Przepis na guacamole

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 10
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
• 5 gałązek kolendry [tylko liście]
• 100g cebuli, pokrojonej na połówki
• 2 papryczki chili, przekrojone na pół i bez pestek
• 1 ząbek czosnku
• 1 pomidor
• 450 g dojrzałych, obranych ze skórki avocado [bez pestek]
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 1 łyżeczka soli himalajskiej

Sposób przygotowania:
Kolendrę zmiksować [Można użyć mielonej kolendry, zamiast świeżej].
Dodać cebulę, chili, czosnek i pomidor. Rozdrobić i przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć avocado, wlać sok z cytryny, dodać sól. Rozdrobnić.
Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa i miksować przez 10 sekund. Doprawić do smaku solą. Przełożyć do salaterki. Do momentu podania przechowywać w lodówce.

Wskazówki:
• Na sos najlepiej położyć pestkę avocado. Zapobiegnie to brązowieniu guacamole.
• W Meksyku używa się papryczek chili serrano, zielonych, o dł. 4-6 cm. Zamiast tego można użyć ½ do 1 łyżeczki suszonych płatków chili, lub pieprzu cayenne do smaku.

print