Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Rozpoczął się sezon na grillowanie. To czas spotkać w gronie rodziny i przyjaciół, by porozmawiać i dobrze zjeść. Co, jednak przygotowywać na grilla i w jaki sposób, by było zdrowo i smacznie?

Jedzenie z grilla doceniamy m.in. dlatego, że w czasie wyjazdu na działkę lub za miasto możemy szybko zjeść coś ciepłego na świeżym powietrzu. Czy jest to, jednak zdrowe?

W ostatnim czasie w mediach pojawiły się informacje, że żywność z grilla nie jest zdrowa, a, jedzona w dużych ilościach, może być rakotwórcza. Nie oznacza to, że zaszkodzi nam już jedno danie z grilla. Trzeba, jednak pamiętać, że w sezonie jemy wiele produktów grillowanych. Warto, więc przestrzegać zasad bezpieczeństwa i właściwej obróbki potraw, ciesząc się ich smakiem i dbając o zdrowie.

Szukając odpowiedzi na pytanie: „Czy jedzenie z grilla jest zdrowe?” warto wskazać, że odpowiedź nawiązuje do dwóch aspektów. Po pierwsze: czy samo grillowanie jako sposób przyrządzania posiłków jest zdrowe? I jakie jedzenie grillujemy?

 

dania_z_grilla Grill - jak prawidłowo i zdrowo grillować?

 

Badania nie dowiodły jednoznacznie, że dania z grilla są szkodliwe. Naukowcy wskazują jednak, że zawierają związki, do wytwarzania, których dochodzi w efekcie spalania w ogniu tłuszczu. Niekorzystne dla człowieka substancje znajdują się w zbyt mocno spieczonym mięsie. Dlatego po dania z grilla nie powinno się sięgać zbyt często, a raczej „od święta”.

Warto też zwracać uwagę na podpałkę i węgiel, używane do grilla. Poleca się wybór węgla drzewnego. Nie zaleca się wrzucania do ognia w trakcie przygotowywania jedzenia papieru z nadrukiem, drewna iglastego i szyszek. Warto też korzystać z tacek do grillowania, które ograniczają ilość ściekającego z mięsa tłuszczu.

 

GRILLOWANIE – Czy grillowanie jest zdrowe?

Opinie na temat produktów z grilla są podzielone. Nie dla wszystkich są one zdrowe. Tymczasem okazuje się, że z dań z grilla nie trzeba rezygnować, ale warto przygotowywać je w rozsądny sposób. W ten sposób nie zaszkodzimy swojemu zdrowiu, a jednocześnie będziemy mogli cieszyć się pysznym jedzeniem.

Zaletą dań z grilla jest fakt, że nie dodajemy do nich tłuszczu. Ponadto tłuszcz zostaje usunięty z mięsa w trakcie wytapiania. Krótkie pieczenie na grillu nie pozbawia, też, produktów ich właściwości odżywczych, zwłaszcza, jeśli chodzi o warzywa.
Za wadę dań z grilla uważa się powstające w trakcie pieczenia toksyczne związki i dym. Są to głównie węglowodory aromatyczne, nadtlenki lipidowe i wolne rodniki. Ich częste wprowadzanie do organizmu może mieć negatywne następstwa. Dlatego grillować warto, ale nie na co dzień, ale od święta. Warto też zwrócić uwagę na sposób przyrządzania dań na grillu. Co warto mieć na uwadze?

Pamiętajmy, by do końca dopiekać mięso. Temperatura dociera do środka mięsa znacznie później, nim upiecze się ono z, zewnątrz, dlatego warto mieć to na uwadze. Aby sprawdzić, czy mięso wewnątrz jest upieczone – można nakłuć je wykałaczką.
Na niedopieczone mięso powinny uważać zwłaszcza osoby, które maja problemy żołądkowe. Uważa się, że mięsa z grilla nie powinno się też podawać kobietom w ciąży i małym dzieciom.

 

GRILLOWANIE PRZEPISY + co warto grillować, a czego unikać?

Zwracajmy uwagę na to, co grillujemy. Mięso, przygotowywane na grillu nie powinno być tłuste. Warto sięgać po: kaczkę, indyka, chudą wołowinę, ryby. Zdecydowanie lepiej kupować kawałki tuszy niż np. mielone mięso lub kiełbaski i hamburgery.

Pamiętajmy też, że warto grillować także warzywa, które stanowią ważny element diety każdego człowieka. Wiosna i lato to okres, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. Można z nich tez przygotowywać sałatki, które stanowią ciekawe urozmaicenie potraw z grilla. Nie zapomnijmy też o przyprawach, które podkreślają i wydobywają smak dań (Zobacz: przyprawy).

 

Podczas przygotowywanie dań na grilla, podobnie jak na co dzień w kuchni, pamiętajmy o higienie. Należy myć dokładnie warzywa i mięso pod bieżącą wodą. Pamiętajmy też o higienie rąk.

A ciekawe pomysły na sałatki do grilla znajdziesz na naszym blogu:

 

PRZEPISY NA SAŁATKI: Sałatka z indykiem i truskawkami. Coś w sam raz na podwieczorek!

 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z FETĄ w trzech różnych wariantach smakowych!

 

Pyszne sałatki na imprezę: Sałatka z ciecierzycy i dorsza

Sałatka z arbuzem i fetą- w sam raz na wakacyjny upał. Przepis od ViVio!

 

 

 


Also published on Medium.