Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Granola i dawka dobrej energii!

Granola to mix zawierający płatki zbożowe, orzechy, miód, suszone owoce, rodzynki, ale może być też urozmaicana o własne składniki np. ziarna, nasiona czy pestki. Granola zapiekana jest do uzyskania chrupkości. Bardzo dobrze komponuje się z kefirami, jogurtami i mlekiem. Z łatwością można użyć jej do przygotowania batoników, ciast i deserów.Granola była znana już w 1894 r. a przyrządzano ją wówczas w Jackson Sanatorium. Dziś podbija serca i żołądki wielu smakoszy na całym świecie.

Granola, dzięki dobrze dobranym składnikom dostarcza organizmowi węglowodanów złożonych, które przekładają się na energię i lepszą wydajność pracy mózgu człowieka.

Ziarna to bardzo dobre źródło:

  • białka
  • wartościowych tłuszczów
  • węglowodanów
  • witamin z grupy B
  • wapnia
  • magnezu
  • potasu
  • sodu
  • fosforu
  • kwasu foliowego
  • błonnik

GRANOLA ORZECHOWA Z DODATKIEM SIEMIENIA LNIANEGO

Składniki

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów laskowych (włoskich)
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 0,5 szklanki nasion siemienia lnianego
  • 1 szklanka nasion dyni
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1 szklanka rodzynek
  • 3 łyżki oleju kokosowego ViVio
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

 Sposób przygotowania

Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki, ewentualnie delikatnie blendujemy. Dodajemy pozostałe suche składniki, oprócz cynamonu, i dokładnie mieszamy.

W kolejnym kroku rozpuszczamy na małym ogniu syrop klonowy i olej kokosowy, dodajemy cynamon i wlewamy całość do suchych składników. Dokładnie mieszamy suche składniki z mokrymi, następnie przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Granolę pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Kiedy granola wystygnie dodajemy do niej rodzynki.

Składniki potrzebne do przygotowania granoli z tego przepisu znajdziesz tutaj. 

granola-przepis Granola i dawka dobrej energii!

print