info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Gotuj zdrowo – Domowa kostka rosołowa

healthy-homemade-bouillon-cubes-Copy Gotuj zdrowo - Domowa kostka rosołowa

Często gdy jesteśmy zabiegani i mamy mało czasu, ułatwiamy sobie życie  kupując gotowe kostki rosołowe, zapominając jednocześnie, że jest to jeden z najbardziej chemicznych produktów używanych w kuchni. Kostki rosołowe zawierają bowiem glutaminian sodu, konserwanty i mnóstwo sztucznych dodatków. Nawet najlepsza zupa ugotowana ze świeżutkich warzyw, nie spełni naszych oczekiwań, jeśli będziemy do niej dodawać  chemiczne koncentraty, przyprawy czy kostki rosołowe.

Co zrobić, aby gotować zdrowo?

Tutaj z pomocą przychodzi nam domowa kostka rosołowa – naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Wystarczy raz na kilka miesięcy przygotować sobie jedną porcję i używać kostek do sosów, ryżu, kasz, makaronów, czy jako bazę do zup. Taka kostka rosołowa to koncentrat przyprawowy, który idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje, dlatego składników musi być dużo.

Dziś przedstawiamy przepis na kostkę lub pastę rosołową, którą z łatwością można samodzielnie wykonać w domu.

 

Vegetable-Bouillon-Soup-with-Chanterelle-Mushrooms-002-Copy Gotuj zdrowo - Domowa kostka rosołowa

Składniki:

  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren czarnego pieprzu
  • 2  marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 10 g lubczyku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (lub 3 łyżeczki suszonej)
  • 2 łodyżki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 2 łodyżki bazylii (lub 2 łyżeczki suszonej)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pół białej części pora
  • 1/4 selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • 100 g soli himalajskiej

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, zioła posiekaj, przyprawy zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu, a następnie wszystko wrzuć do malaksera i miksuj dolewając wodę i oliwę do momentu połączenia się wszystkich składników.

Tak powstałą pastę przeóż do garnka lub na teflonową patelnię i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 30 minut. Kiedy woda odparuje, przełóż wszystko raz jeszcze do malaksera i zmiksuj, a następnie zamknij szczelnie w słoiczkach i przechowuj w lodówce.

Jeśli chcesz uzyskać małe kosteczki, możesz gotową masę ostudzić, przełożyć do silikonowych pojemników na lód i zamrozić.  W razie potrzeby w każdej chwili możesz rozpuścić kilka kostek we wrzątku (kostki takie można trzymać w zamrażarce przez 2-3 miesiące).

c7b994972ec80ac949468ab75ebeae60-Copy Gotuj zdrowo - Domowa kostka rosołowa

 

Sprawdź opinie o naszym sklepie