Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

GLUTEN. Czym jest i skąd się bierze? Czym objawia się celiakia?

W ostatnim czasie dużo mówi się o diecie bezglutenowej, która staje się coraz bardziej popularna. Czym jest gluten? Czy naprawdę szkodzi? Kto powinien go unikać? Czy konieczne jest wykonanie specjalistycznych badań? Sprawdź w artykule!

Dieta bez pszenicy
Dieta bezglutenowa zdobyła popularność dzięki australijskiemu gastroenterologowi – prof. Peterowi Gibsonowi, który w swoje książce pt. „Dieta bez pszenicy” wskazał, że gluten może powodować zaburzenia żołądkowe i jelitowe nawet u co 3 osoby na świecie. Później wycofał się z tych przekonań, ale opinia o szkodliwości glutenu pozostała aktualna do dziś.

gluten GLUTEN. Czym jest i skąd się bierze?  Czym objawia się celiakia?  Gluten to mieszanina białek, znajdujących się w niektórych zbożach, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i w mniejszej ilości w owsie. Nie posiada wartości odżywczych, ale powoduje, że chleb, bułki, ciasta, makarony i inne produkty są sprężyste i nie rozpadają się.

W ostatnim czasie pojawiło się przekonanie, że dieta bez glutenu pomaga schudnąć. Tymczasem dietetycy wskazują, że to nie gluten tuczy, ale zawarte w pieczywie czy ciastkach tłuszcze i cukry. Dlatego wyeliminowanie np. słodyczy z diety pomaga w redukcji wagi. A gluten nie ma z tym nic wspólnego. Co więcej, nie ma dowodów naukowych na to, że wystarczy przestać jeść gluten, by schudnąć i czuć się lepiej. Dieta bezglutenowa może być nawet szkodliwa u osoby, która jej nie potrzebuje, ponieważ nie zapewnia organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Celiakia – choroba na całe życie
Część ludzi rzeczywiście powinna unikać glutenu. Są to osoby, u których badania potwierdziły nadwrażliwość na ten składnik pokarmowy i osoby chorujące na celiakię.

Celiakia nazywana jest też chorobą trzewną. Ma podłoże autoimmunologiczne i objawia się nieprawidłową reakcją organizmu na gluten. Powoduje zanik kosmków jelitowych i prowadzi do zaburzenia wchłaniania składników odżywczych. Cierpi na nią ok. 1% populacji. Trwa przez całe życie, a osoba chora musi ściśle przestrzegać diety bezglutenowej i nawet małych ilości glutenu w jedzeniu.

Przed przejściem na dietę bezglutenową warto rozpatrzeć wszelkie za i przeciw i wziąć pod uwagę fakt, że osoba zdrowa, nie chorująca na celiakię i nie mająca alergii pokarmowej nie powinna eliminować z diety glutenu. Jak każda dieta eliminacyjna może mięć niekorzystny wpływ na zdrowie, ponieważ nie będzie dostarczać wszystkich witamin i minerałów.

W ofertach sklepów internetowych, restauracji i sklepów znajduje się obecnie duży asortyment produktów bezglutenowych. Osoby, które muszą unikać glutenu w diecie mają, więc, z czego wybierać. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu cosdlazdrowia.pl w zakresie produktów bezglutenowych.

print