Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Figa – biblijny owoc płodności skutecznym afrodyzjakiem?

szy-for-blog Figa - biblijny owoc płodności skutecznym afrodyzjakiem?

Figa jest jedną z najdłużej uprawianych roślin przez człowieka. Pochodzi z Azji Mniejszej, ale można ją spotkać też w Turcji i Grecji. Figa, czyli owoc rzekomy, przypomina kształt gruszki o fioletowej, zielonej lub brązowej barwie. Nadaje się idealnie zarówno na surowo jak i po przetworzeniu.

Figi są świetnym zamiennikiem słodyczy. Co prawda, nie mają najmniej kalorii, ale i tak wypadają pod tym względem dużo lepiej niż ciastka czy chipsy. Poza tym suszone owoce pomogą odzyskać kondycję umysłową i fizyczną.

Owoce figowca zawierają bardzo dużo błonnika. Z tego też powodu polecane są osobom długotrwale cierpiącymi na zaparcia. Posiadają dużo witaminy C i witamin z grupy B, potasu oraz wapnia. Są bogatym źródłem cynku, dzięki czemu wspomagają regulację pracy układu hormonalnego. Ponadto biorą udział w odkwaszaniu organizmu. Figi wykazują właściwości antybakteryjne. Dzięki temu, iż zawierają dużo żelaza mogą okazać się pomocne w walce z anemią.

Sok figowy jest doskonałym źródłem polifenoli i flawonoidów. Są to przeciwutleniacze, których zadaniem jest zwalczać szkody jakie powstają w wyniku działania wolnych rodników. Nalewka sporządzona z fig pozwala łagodzić duszności w stanach astmicznych.

Suszone figi uznawane są za afrodyzjak, idealny dla mężczyzn mających problemy z erekcją. Pobudzają one nasz zmysł smaku. Figa w Biblii jest symbolem dobrobytu i płodności. Dzięki zawartości magnezu wspierają układ nerwowy. Co więcej figi gotowane w mleku pomogą w zwalczeniu kaszlu i uśmierzą ból gardła.

Jak wybrać doskonałe figi?

Najsmaczniejsze figi to te, które są najbardziej dojrzałe, aromatyczne i miękkie w dotyku. Owoce te mają niezwykle delikatną skórkę, dlatego przy ich wybieraniu musimy zwrócić uwagę na to, by nie były uszkodzone. Są bardzo nietrwałe, dlatego powinny być szybko spożyte.

Jakie jest ich zastosowanie w kuchni?

Są bardzo smaczne i zdrowe, natomiast w kuchni ich zastosowanie jest uniwersalne. Można je traktować jako przekąskę lub zamiennik słodyczy albo dodać do sałatki, surówki czy dań mięsnych i sosów. Dodatkowo nie są wymagające jeśli chodzi o sposób przygotowania. Można je spożywać w całości albo przekrojone na połowę. Możemy je jeść na słodko, słono, zimno bądź gorąco. Można przygotowywać z nich kompoty, konfitury lub używać do wykonania deserów – świetnie komponują się z serkiem mascarpone. Suszone i prażone figi stosowane są jako namiastka kawy, która ma lekko orzechowy smak.

 

 

 

 

 

 

print