Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl
Bez-tytułu3 Fasola Mung - co to takiego?

Fasola Mung pochodzi z Chin, gdzie została wyhodowana dla pozyskania kiełków. Zawiera w kiełkach enzymy białka, które powodują, że jest łatwo przyswajalna dla człowieka. Fasola Mung to jednoroczna roślina, która osiąga wysokość do 120 cm. Posiada duże liście i motylkowe kwiaty, o kolorze żółtym lub fioletowożółtym. Dlaczego jest tak zdrowa?

Zdrowotne właściwości fasoli Mung
Fasola Mung zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a jej kiełki są lepiej trawione przez organizm ludzki, niż inne odmiany fasoli. Zawiera też witaminy, w tym: witaminy A, B, C i E oraz sole mineralne. Zawiera też duże ilości antyutleniaczy, które mają właściwości zdrowotne.

Zastosowanie fasoli Mung
Kiełki fasoli Mung mają zastosowanie głównie w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej. Są tam podawane na zimno lub na gorąco.
Fasola Mung ma zastosowanie w kuchni wegetariańskiej, z uwagi na dużą zawartość białka. W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli Mung wytwarza się makaron, nazywany makaronem sojowym. Po ugotowaniu staje się on przeźroczysty.

Nie wiecie jak przyrządzić fasolę Mung?

Polecamy fasolę Mung z warzywami

Składniki:
• 1,5 szklanki fasolki mung
• 1 duża marchewka
• 1 średnia pietruszka
• 1/4 średniego selera
• kawałek pora
• 1/2 ugotowanego brokuła
• sól, pieprz [według uznania]

Przygotowanie:
Fasolkę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc.
Na drugi dzień włożyć fasolkę do garna i zalać wodą. Gotować ok. 15 minut. Posolić wodę pod sam koniec gotowania, nie wcześniej, żeby fasola nie stwardniała.
Warzywa [marchewkę, pietruszkę i seler]a pokroić w słupki i smażyć na rozgrzanym oleju przez około 5 min. Dodać pokrojonego w piórka pora. Warzywa można podlać odrobiną wody i udusić do miękkości[Przez ok. 15-20 minut]. Doprawić do smaku.
Ugotowaną fasolkę odsączyć, wyłożyć. Na wierzchu ułożyć warzywa- zarówno te z patelni, jak i ugotowanego osobno brokuła.

Pyszną i smaczną fasolę Mung znajdziecie w sklepie:

cosdlazdrowialogobig Fasola Mung - co to takiego?

Smacznego!