Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Erytrol – sprawdź, dlaczego warto go wybrać zamiast cukru?

Wiele osób dbających o swój sposób odżywiania świadomie redukuje ilość zużywanego białego cukru w diecie. Możliwości znalezienia słodkich zamienników jest wiele. Producenci rynku zdrowej żywności oferują m.in. syrop z agawy, stewię, syrop klonowy, ksylitol, a także erytrol. Temu ostatniemu produktowi warto przyjrzeć się nieco bliżej.

Czym właściwie jest erytrol?

Erytrol (eryt) należy do tej samej grupy, co bardziej znany ksylitol – grupy alkoholi cukrowych. Jego naturalnym źródłem występowania są owoce morza, pyłki kwiatów, owoce, takie jak gruszki, winogrona czy melony. Erytrol jest także obecny w algach morskich, sosie sojowym, niektórych grzybach i kukurydz. Obecny jest również w winie, ponieważ można otrzymać go w procesie fermentacji drożdży, podczas której glukoza zostaje przekształcona właśnie w erytrytol.

Erytrol, jaki można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością jest pozyskiwany w drodze syntezy drożdżowej z gliceryny odpadowej. Otrzymuje się w ten sposób czysty słodzik, uznawany za jeden z najlepszych zamienników cukru. Pod względem wyglądu i smaku erytrol do złudzenia przypomina biały cukier. Często dodaje się go do żywności, o czym świadczy obecność na etykietach produktów spożywczych symbolu E968. Gdzie kupić erytrol? Na przykład tutaj. 

Zalety stosowania erytrolu

  • ma dużo niższą kaloryczność, niż pozostałe słodziki
  • ma zerowy indeks glikemiczny, co jest istotne zwłaszcza dla diabetyków, nie mogących spożywać cukru ze względów zdrowotnych
  • z uwagi na niewielką ilość kalorii na pewno świetnie wpisze się w dietę osób odchudzających się
  • może być stosowany, jako zamiennik cukru w potrawach – wybierając taką alternatywę sprawiamy, że danie staje się dużo mniej kaloryczne
  • jest bezpieczny dla układu pokarmowego, w przeciwieństwie do innych słodzików nie powoduje dolegliwości jelitowych (jest dobrze metabolizowany)
  • erytrol w przeciwieństwie do białego, tradycyjnego cukru nie przyczynia się do powstawania próchnicy
erytrol-zamiennik-cukru Erytrol - sprawdź, dlaczego warto go wybrać zamiast cukru?

Gdzie erytrol znajduje zastosowanie?

Przede wszystkim w branży spożywczej. Jest dodawany do galaretek, gum do żucia, a także lodów oraz dżemów. Wzmacnia smak produktów i działa jak substancja zagęszczająca. Dzięki tej ostatniej właściwości erytrol znalazł zastosowanie także w przemyśle farmaceutycznym. Ma zerowy IG, dlatego służy do produkcji masy tabletek przeznaczonych m.in. dla cukrzyków.

Na co dzień erytrol z powodzeniem sprawdzi się, jako zamiennik cukru – można słodzić nim kawę, herbatę, inne napoje, a także wypieki.

 

 

print

  • dużo się o nim mówi. mnie najbardziej interesuje, jakie ma wady.

  • Janusz Baka

    boję się że za parę lat okaże się następnym niewypałem

  • Janusz Baka

    cena mniej więcej jak Ksylitolu

  • Janusz Baka

    i jeszcze jedno …… który lepszy jest